НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Всі три затриманих у справі “рюкзаків Авакова” відпущені судом під особисте зобов’язання

02.11.2017

Солом’янський райсуд Києва відпустив сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова під особисте зобов’язання та зобов’язав одягнути електронний браслет.

Про це повідомляє кореспондент УП із зали суду.

Таке рішення в середу ухвалив суддя Віталій Українець.

“Клопотання задовільнити частково. Обрати запобіжних захід у вигляді особистого зобов’язання”, – зазначив він.

На сина міністра покладено ряд зобов’язань, зокрема не відлучатися з населеного пункту проживання без відома суду та слідчих, повідомляти про зміну місця проживання, здати на зберігання міграційної служби паспорти для виїзду за кордон, утримуватися від контактів зі свідками та одягнути електронний браслет.

Це рішення суддя дозволив оскаржити в 5-денний термін. Крім того суд відхилив клопотання захисту та визнав затримання Авакова-молодшого законним.

Також суд відпустив під особисте зобов’язання і екс-заступника голови МВС Сергія Чеботаря, відмовивши прокуратурі в арешті Чеботаря з альтернативою застави у 5 млн гривень.

За словами сторони захисту, у Чеботаря поганий стан здоров’я – він переніс операцію через онкозахворювання. Наразі, за словами його адвокатів, у Чеботаря немає шлунку і є клапан у серці, він лікувався у німецькій клініці “Шаріте”. А у 2016 році він три місяці провів у комі.

Під час засідання суду народний депутат від партії “Народний Фронт” Тетяна Чорновіл хотіла взяти Чеботаря на поруки.

Також адвокати Чеботаря зазначали, що відео, на якому є Олександр Аваков сфальсифіковане, бо, за словами екс-заступника голови МВС, сина Арсена Авакова ніколи не було у його кабінеті. Крім того, сторона захисту наголосила, що слідчі досліджували не оригінал відео.

Водночас сторона обвинувачення вважає його оригінальним, тому що, за їхніми твердженнями, його взяли із сервера СБУ. Також у матеріалі справи є свідчення співробітника Служби безпеки, який проводив цей запис.

Солом’янський райсуд Києва відпустив  і третього фігуранта справи про закупівлю рюкзаків Володимира Литвина (у 2014 році керівник ІТ-компанії “Turboseo”) під особисте зобов’язання. Він має носити електронний браслет”

У чому звинувачують сина міністра

У лютому 2015 року МВС вирішило закупити рюкзаки для бійців АТО за допомогою переговорної процедури. У результаті, було укладено договори з двома переможцями – ТОВ “Дніпровенд” на 5 тисяч рюкзаків вартістю 14,49 мільйонів гривень та ФОП Плигачов на 1 тисячу рюкзаків вартістю 2,1 мільйона.

Загалом, за інформацією НАБУ, Міністерство внутрішніх справ перерахувало на рахунок ТОВ “Дніпровенд” 10.732.098 гривень. Пізніше ці гроші було нібито переведено на рахунки суб’єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності.

Під час досудового розслідування НАБУ встановило, що постачальники не мали необхідного обладнання, кваліфікованих працівників та документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів.

Саму закупівлю, за інформацією НАБУ, здійснено за ціною, суттєво вищою за середньоринкову. Журналісти також писали про очевидно завищені ціни, адже через півроку армія купуватиме такі ж у 1,5 рази дешевше. Крім того, за інформацією НАБУ, рюкзаки так і не було поставлено в повному обсязі.

Кримінальне провадження по “рюкзаках Авакова” Генпрокуратура відкрила ще в липні 2015 року, за часів Шокіна. А в квітні 2016-го справа перейшла до НАБУ.

У лютому 2016 року в мережі з’явилося відео, яке пізніше було долучено до справи. На ньому людина, схожа на сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова, нібито домовляється про поставку рюкзаків з людиною, схожою на екс-заступника голови МВС Сергія Чеботаря, який на той момент відповідав за держзакупівлі.

Фірма-постачальник, стверджували журналісти, пов’язана з харків’янином Володимиром Литвином, який є другом сина глави МВС.

Міністр Аваков із самого початку заперечував причетність його родини до закупівлі рюкзаків.

“Автори “Казки про рюкзак і держзакупівлі”, як зазвичай  одіозний нардеп Каплін і імені Фірташа-Льовочкіна телеканал Інтер”, – писав глава МВС у Facebook.

Навесні 2016 року НАБУ отримало доступ до банківських рахунків “Дніпровенд”, а в лютому 2017-го голова НАБУ Артем Ситник говорив про завершальну стадію розслідування у справі “рюкзаків Авакова”.

Джерело

 

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"