НОВИНИ

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

РУБРИКАТОР

У жіночій колонії на Полтавщині в спальних приміщеннях знайшли камери відеоспостереження

18.04.2024

Під час моніторингового візиту до Надержинщинської виправної колонії №65 для жінок виявили у спальних приміщеннях установи камери відеоспостереження. Учасники візиту звернулись до правоохоронців та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, аби ті відреагували на ймовірне зловживання владою або службовим становищем адміністрацією колонії.  Заява членів моніторингового візиту є у розпорядженні ZMINA.

Візит здійснили члени громадської ради при Міністерстві юстиції Сергій ЗуйковГанна Скрипка і помічник народного депутата Андрій Діденко

Камери відеоспостереження знайшли в спальних приміщеннях 3-го та 4-го житлових секторів та дільниці карантину, діагностики та розподілу засуджених.

Виявилось, що доступ до моніторів, де транслюють зафільмоване зі спальних приміщень жінок, мають виключно працівники-чоловіки.

Монітори вважають, що працівники колонії діяли, умисно зловживаючи владою або службовим становищем та перевищуючи свої повноваження, що явно виходило за межі наданих їм прав. Їхні дії підпадають під санкцію частини 1 статті 364 КК України та частини 1 статті 365 КК України, переконують монітори.

В українських пенітенціарних установах заборонено використовувати відеокамери та портативні прилади для відеозапису:

-у лазнях, роздягальнях, душових і туалетах;

-у приміщеннях (камерах), де проводяться медичні обстеження засуджених та взятих під варту осіб, проводиться обшук із роздяганням;

-у кімнатах для довгих побачень;

-у кімнатах дитячих будинків при в`язницях, де годують дітей віком до 3 років.

При цьому Верховний Суд торік, розглядаючи скаргу довічника на наявність відеоспостереження, постановив, що наявність відеокамер не в одиночних приміщеннях “попереджує можливість конфліктів, умисного протиправного заподіяння шкоди своєму здоров`ю, спроб самогубства для нападу на персонал та осіб, які відвідують установу, а в разі різкого погіршення здоров`я ненадання негайної медичної допомоги”. 

Правоохоронці заяву за підсумком моніторингового візиту до колонії на Полтавщині не коментували.  Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"