НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

В українських судах порушуються права підсудних на належне утримання

24.04.2017

За результатами узагальнення встановлено, що призначені для цього приміщення більшості судів функціонують у порушення вимог національного законодавства та Європейських стандартів, що призводить до перебування в’язнів в умовах, які не відповідають правилам санітарії та гігієни, зумовлює їх обґрунтовані скарги, а порушення порядку охорони та конвоювання не сприяє забезпеченню надійної ізоляції та створює передумови для можливих втеч або інших надзвичайних подій.

Зокрема, кімнати для тримання підсудних та перебування конвою не завжди обладнано відповідно до вимог законодавства (недостатня кількість кімнат, їх площа, розміщення у підвальних приміщеннях, відсутність освітлення, опалення та вентиляції тощо), а взагалі їх відсутність призводить до безпосереднього тримання в’язнів у залах судових засідань або спеціальних автомобілях.

Як наслідок, у березні поточного року понад 140 в’язнів, які тримаються у Чортківській установі виконання покарань Тернопільської області, відмовилися брати участь у судових засіданнях через неналежні умови тримання у судах.

У зв’язку з відсутністю кімнат для тримання в’язнів у Кам’янець-Подільському міськрайонному суді особи, які доставлялись із Хмельницького слідчого ізолятора для участі в судовому розгляді кримінальних проваджень, у період липня–серпня 2016 року працівниками поліції вимушено поміщались до прогулянкових двориків ізолятора тимчасового тримання, функціонування якого було призупинено.

До Кіровського районного суду м. Дніпропетровська 27.01.2017 не доставлено підсудного який обвинувачується у вчиненні резонансного кримінального правопорушення, у зв’язку з тим, що будівля суду, приміщення для тримання спецконтингенту та розміщення конвою знято з обслуговування керівництвом Головного управління Національної поліції України в області через невідповідність вимогам законодавства.

У більшості судів є лише по одній кімнаті для підсудних, які розраховані на одночасне тримання 8 – 9 осіб, що не дає змоги забезпечити додержання вимог законодавства щодо роздільного тримання різної категорії осіб.

Значного суспільного резонансу набув випадок виявлення у Глибоцькому районному суді Чернівецької області металевих шаф для тримання в’язнів площею 2 кв м без освітлення та вентиляції. За цим фактом прокуратурою скеровано відповідного листа Голові територіального управління Державної судової адміністрації України у Чернівецькій області.

Непоодинокими є випадки скерування суддями заявок на одночасне доставлення у судові засідання в’язнів у кількості, що не дає змоги конвою їх приймати через недостатність місць у кімнатах для підсудних.

Зокрема, конвойним підрозділом Житомирського ІТТ лише за січень 2017 року не виконано 32 заявки суддів через обмежену кількість караульних приміщень у Богунському та Корольовському районних судах м. Житомира, які розраховані на одночасне тримання не більше ніж 7 осіб.

З огляду на викладене з метою неухильного дотримання конституційних прав громадян, вжиття додаткових дієвих заходів, спрямованих на приведення у відповідність до вимог законодавства умов тримання у кімнатах для підсудних приміщень судів та забезпечення належного фінансування зазначених потреб, Генеральною прокуратурою України у квітні поточного року скеровано лист Голові Державної судової адміністрації України.

Питання стану додержання конституційних прав громадян перебуває на постійному контролі Генеральної прокуратури України.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"