НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

У Дніпрі приміщення судів не пристосовані для потреб підсудних

14.06.2017

6 червня 2017 року моніторингова група у складі працівника Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого та громадських моніторів здійснила моніторингові візити до Кіровського та Красногвардійського районних судів м. Дніпра.

На переконання моніторів, основним чинником, що спричиняє системні порушення прав людини, коли йдеться про роботу судових установ держави, є робота судів у пристосованих для їхніх потреб приміщеннях. Саме тому моніторингові групи щоразу виявляють невідповідність будівель і приміщень судів вимогам Державних будівельних норм, порушення права підсудних на належні умови тримання та на захист, а стосовно маломобільних груп населення – порушення їхнього права на безперешкодний доступ до суду.

В ході моніторингу Кіровського районного суду група зафіксувала низку порушень, найсерйозніші з яких – відсутність приміщення для підсудних (засуджених) та можливості ознайомлення з матеріалами кримінальних справ в установленому порядку. Також не забезпечується право на конфіденційні побачення з адвокатом.

У Красногвардійському суді монітори звернули увагу на те, що розміри камер у приміщенні для підсудних (засуджених) не відповідають Державним будівельним нормам. 4 камери, де перебувають по дві особи, мають розміри 0,96х1,20 м, при нормі корисної площі на одну особу не менше 4 м2.

Занепокоєння членів моніторингової групи викликав факт незабезпечення доступу маломобільних груп населення та людей з інвалідністю до суду. Пандус у Кіровському суді не відповідає Державним будівельним нормам, а у Красногвардійському – він взагалі відсутній.

В окремих залах судових засідань обох судів дотепер використовуються металеві клітки. Освітлення не відповідає санітарно-гігієнічним нормам та становить від 11 до 16 люксів при нормі 200 люксів. Умови для прийняття їжі відсутні, доступ утримуваних осіб до води, санітарних вузлів і свіжого повітря суттєво обмежений. Моніторингова група дійшла висновку, що зазначені чинники можуть бути кваліфіковані як жорстоке поводження.

За результатами моніторингових візитів відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав підсудних осіб та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення буде направлено до Державної судової адміністрації України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"