НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Суддя, який санкціонував НАБУ обшук в кабінеті судді Вовка, оскаржує свою догану

24.04.2018

Суддя Галицького суду м.Львова Віталій Радченко оскаржує сувору догану, яку до нього застосувала Вища рада правосуддя.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвали Верховного суду.

7 грудня Вища рада правосуддя притягнула Радченка до дисциплінарної відповідальності у вигляді суворої догани – з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу протягом трьох місяців.

Догану він отримав, тому що дозволив детективам НАБУ обшук у робочому кабінеті голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка. Скаргу до ВРП подав виконуючий обов’язків голови суду Володимир Келеберда.

У письмових поясненнях суддя Радченко зазначив:

– ухвала про проведення обшуку є законною і обґрунтованою, не підлягає оскарженню, не скасована, не визнана незаконною, є вмотивованою;

– через «хвилювання» колективу суду за долю голови Окружного адміністративного суду міста Києва та його дружини йому спала на думку прес-конференція голови Львівського апеляційного адміністративного суду, «судді-колядника» Зварича І.С. з усім колективом суддів апеляційного суду «за його спиною»;

– судді Окружного адміністративного суду міста Києва повинні займатися своїми справами, а «не лізти» в його, судді Радченка В.Є., справи, намагаючись здійснити тиск на нього через звернення зі скаргами до Вищої ради правосуддя та замовні сюжети на телеканалах;

– видно, що пан Вовк П.В. дуже відома, впливова та матеріально забезпечена особа, яка здатна «зацікавити» журналістів;

– йому як судді було дуже важко прийняти таке рішення, оскільки обшуки стосовно судді за такими відносно новими статтями кримінального провадження проводилися вперше, і відсутня будь-яка судова практика;

– він мав право розглядати клопотання про проведення обшуку, оскільки місцем здійснення досудового розслідування визначено місце розташування Львівського територіального управління НАБУ.

Застосовуючи догану, ВРП виходила з того, що санкцію на обшук отримали шістнадцять детективів різних відділів та підрозділів Головного підрозділу детективів НАБУ, що знаходиться у м.Києві. А тому санкцію на обшук мав давати слідчий суддя місцевого суду в Києві.

За 10 днів до обшуку керівник Головного підрозділу детективів НАБУ Андрій Калужинський змінив місце досудового розслідування на Львів. На думку ВРП, суддя Радченко мав перевірити наявність підстав, щоб місцем досудового розслідування був Львів.

Також ВРП визнала ухвалу Радченка не достатньо мотивованою, такою, що не містить посилання на докази, що відшукувані речі, документи знаходяться саме у робочому кабінеті судді Вовка. Зокрема, Радченком в ухвалі не наведено переліку речей або документів, інших відомостей, які мали відшукати детективи у кабінеті судді.

В.о. голови Окружного адмінсуду Києва Келеберда скаржився, що обшук проводився свавільно і з приміщення винесли декілька чорних пакунків. Вміст пакетів керівництву, за словами Келеберди, детективи НАБУ пояснювати відмовились.

Як відомо, цей же суддя Радченко санкціонував у справі Вовка обшуки в автомобілях, квартирі і будинку.

З 9 грудня 2016 НАБУ розслідує справу щодо голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка. За версією НАБУ, він не відобразив у деклараціях за 2015–2016 роки користування житловим будинком, земельною ділянкою і автомобілем. Також у НАБУ припускають, що в діях Вовка та його екс-дружини є ознаки незаконного збагачення. 26 травня 2017 року детективи провели обшуки за місцем роботи і в квартирі судді, а також будинку його екс-дружини. За рік після того про підозру нікому не повідомлено. В лютому 2018 Нацагентство з питань запобігання корупції повідомило, що не знайшло у декларації судді Вовка за 2015 рік жодних порушень. Водночас, як стверджують у НАБУ, висновки НАЗК у кримінальному провадженні оцінюються  на рівні з іншими доказами .

За заявою адвоката Андрія Зайця Генпрокуратура зареєструвала кримінальне провадження щодо співробітників НАБУ, які незаконно і зловживаючи владою, завели справу на суддю Вовка з метою втручання в його роботу.

18 жовтня 2017 року Вища рада правосуддя зробила подання про звільнення з посади судді Сихівського райсуду Львова Еллі Радченко. Це дружина того судді, який давав дозвіл на обшук у кабінеті Вовка.

Віталій Радченко оскаржує догану у Верховному суді. 17 квітня суддя ВС Олександр Прокопенко взяв самовідвід у справі, оскільки його син Богдан Прокопенко є одним із детективів НАБУ, яким давався дозвіл на обшук у Вовка.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"