НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Омбудсман знову просить декриміналізувати відмову у доступі журналістів до інформації

03.04.2018

У Щорічній доповіді Уповноваженого з прав людини за 2017 рік, яку було скеровано у Верховну Раду 13 березня 2018 року, наголошується на необхідності декриміналізації порушення Закону у разі незаконної відмови в доступі журналіста до інформації.

Про це йдеться в розділі “Аналіз законодавчого врегулювання права на доступ до публічної інформації”, повідомляє “Доступ до правди”.

Як пише видання, цю рекомендацію Офіс омбудсмана озвучив ще в попередній доповіді за 2016 рік. Однак її так і не було виконано.

У омбудсмана зазначають, що декриміналізація потрібна насамперед для прискорення розгляду скарг журналістів щодо доступу. Зараз такі скарги спочатку скеровуються до правоохоронних органів, щоб встановити, чи є в них склад відповідного кримінального злочину.

Так, ініціювання процедури притягнення до відповідальності за відмову у доступі журналіста до інформації за чинним законодавством мають вирішувати правоохоронні органи в порядку Кримінального процесуального кодексу України. Через це відповідні скарги журналістів, які надходять до Секретаріату Уповноваженого з прав людини, мають спочатку направлятись до правоохоронних органів, щоб ті встановили наявність складу кримінального злочину. Тільки після цього Секретаріат може ініціювати процедуру притягнення до адміністративної відповідальності в порядку Кодексу України про адміністративні правопорушення, йдеться в доповіді.

Таке законодавче регулювання тягне за собою ряд суттєвих негативних наслідків для журналістів, наголошують у омбудсмана.

По-перше, працівники правоохоронних органів мають недостатній рівень професійних знань у сфері законодавства в сфері доступу до інформації, і часто хибно встановлюють відсутність складу відповідного злочину.

По-друге, необхідність встановлення нявності складу кримінального злочину призводить до затягування в часі  забезпечення доступу журналістів до запитуваної інформації (у разі якщо така інформація є відкритою, а відмова в доступі незаконною).

І, по-третє, у разі встановлення відсутності складу кримінального злочину подальший процес притягнення до адміністративної відповідальності за незаконну відмову у доступі до інформації є неефективним, оскільки на момент надходження відповідних матеріалів до Секретаріату Уповноваженого з прав людини строки для накладення стягнення, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення, вже минули.

Окрім того, в доповіді зазначається, що ухвалені зміни щодо встановлення кримінальної відповідальності за незаконну відмову в доступі журналіста до інформації мають ознаки неконституційності.

Раніше Європейський суд з прав людини зареєстрував заяву редакторки сайту “Доступ до правди” Лесі Ганжі проти України. Редакторка судиться зі Службою безпеки України щодо отримання доступу до публічної інформації.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"