НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

На суддю, який не взяв під варту підозрюваного в обстрілі будинку прокурора, прокурори завели справу

26.10.2019

Суддя Ленінського суду Кіровограда Олексій Мягкий,  який не обрав жодного запобіжного заходу підозрюваному в обстрілі будинку прокурора, поскаржився на кримінальне переслідування і звільнився.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на заяву самого судді, а також матеріали реєстру судових рішень.

2 жовтня 2019 до поліції надійшла заява від прокурора Кіровоградської місцевої прокуратури, про те, що напередодні ввечері, до нього додому прийшов сусід зі своїм знайомим і стріляв в бік його будинку та подвір’я, вчинивши посягання на його життя, дружини і двох неповнолітніх дітей. З місця інциденту вилучено п’ять предметів, схожих на гільзи, кулями пошкоджено паркан, на воротах будинку видно вм’ятину.

За версією слідства, місцевий житель на прізвисько «Футболіст» мстив прокурору за кримінальну справу проти його друзів з приводу викрадення автомобіля «Мерседес CLK 230». Під час допиту потерпілого прокурор дізнався, що викрадачі нібито є членами злочинного угрупування  та за борг, з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя, незаконно заволоділи автомобілем.

Того дня ввечері прокурор почув три послідовні постріли біля його будинку і почув дзвінок у домофон. З камери домофону він помітив, що сусід Костянтин Волков був у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Почувши, що відкрилось вікно, Волков, зі слів прокурора, сказав:  «Закрыл моих пацанов. Думает, что мы не знаем, где он живёт. Ну ничего, мы с ним разберемся скоро…». Після цього пролунало ще два постріли. Прокурор зачинився в будинку. Від інших сусідів він дізнався, що поряд із гостем було ще 15 молодиків. На домофоні збереглося зображення чоловіка.

Інший сусід, який в той вечір йшов вулицею, спостерігав під будинком прокурора 10-15 невідомих осіб, а також місцевого мешканця Костянтина Волкова, якого часто бачив на біл-бордах міста Кропивницького, який також є власником благодійного фонду, названого на його честь. Поряд було три автомобілі, один з яких стояв в поперек дороги, перекривши тим самим рух транспорту. В якийсь момент один молодик почав голосно кричати: « Этот прокурор посадил троих моих пацанов?! Он вообще, думает своей головой, что он делает!!!? Или он думает, что мы не знаем, где он живет..». При цьому чоловік начебто жестикулював, тримав у руці пістолет і вистрелив вгору.

В суді підозрюваний розповідав, що того вечора з друзями заїжджав до свого знайомого, який живе по сусідству з прокурором. Пізніше він поїхав в кафе за цивільною дружиною, заправився на АЗС «ОККО» і о 21.45 вже був вдома.

4 жовтня Ленінський суд Кіровограда в особі судді Олексія Мягкого не обрав цьому чоловікові жодного запобіжного заходу.

Хоча відомо, що підозрюваний також звинувачується в умисному вбивстві за участі ще двох осіб і перебуває під домашнім арештом у цій справі. Крім того, за ним значиться погашена судимість: у 2013 році він був засуджений до 3 років позбавлення волі за завдання умисного тяжкого тілесного ушкодження.

Однак суддя Мягий брав до уваги показання дружини підозрюваного, що того вечора він забирав її з кафе. На судовому засіданні досліджувався зміст журналу викликів мобільного телефону жінки: вхідний дзвінок 01.10.2019 о 20 год. 18 хв., тривалістю 14 секунд та 01.10.2019 о 21 год. 32 хв. тривалістю 18 секунд. Також на телефоні було вхідне повідомлення о 19 год. 26 хв. про те що чоловік завезе додому товариша (сусіда прокурора), потім забере дружину; вихідне повідомлення о 21 год. 35 хв. про те що дружина очікує рахунок.

Показання цивільної дружини підозрюваного та дані з її мобільного телефону, як вважає суд, ставлять під сумнів перебування чоловіка 01.10.2019 об 21 год. 34 хв. поруч з будинком прокурора. При цьому суд не врахував відеозапис з камери зовнішнього спостереження АЗС «ОККО», оскільки він отриманий не у спосіб, встановлений КПК.

Суд зазначив, що із показань свідків і заяви про злочин не вбачається причетність підозрюваного до справи.

Єдиним доказом, в якому згадується підозрюваний є копія протоколу допиту сусіда, який говорив, що бачив цього чоловіка поруч з автомобілем «Лексус». На відстані 10-15 метрів свідок помітив велику компанію невідомих осіб, серед яких був інший чоловік, який кричав і вказував жестами в бік будинку, де проживає прокурор та зробив постріл вгору.

15 жовтня Кропивницький апеляційний суд під головуванням судді Віринеї Кабанової залишив ухвалу щодо запобіжного заходу без змін. Але суддя Віктор Онуфрієв висловив окрему думку, в якій не погоджується з таким рішенням. На його думку, суд неправильно оцінив докази і дійшов помилкового та передчасного висновку про недоведеність підозри та відсутність ризиків. Відтак чоловіка слід було взяти під варту на 60 діб. Зокрема, суддя Мягкий взяв до уваги показання цивільної дружини підозрюваного, але не врахував показання сім’ї потерпілого і сусіда, який бачив, що підозрюваний ходив довкола автомобіля та щось шукав у світлі фар на ґрунтовій дорозі.  Також Онуфрієв зазначав, що підозрюваний не сам вчиняв злочини, а був співучасником, у тому числі посібником – збирав пістолетні гільзи з метою приховати сліди злочину.

Крім того, суддя Онуфрієв вважає, що є ризик втечі, оскільки особа також звинувачується в умисному вбивстві з можливим покаранням від 9 до 15 років або і довічним позбавленням волі. Крім того, підозрюваний не має стійких соціальних зв’язків, раніше притягувався до кримінальної відповідальності (судимість погашена), може впливати на свідків та інших фігурантів справи.

Другий підозрюваний у цій справі, який живе по сусідству з потерпілим прокурором, Костянтин Волков на прізвисько «Футболіст». Як пишуть місцеві ЗМІ, 19 жовтня молодик похизувався у Фейсбуці фотографіями з аквапарку «H2O» в російському Ростові-на-Дону. Також Волков фігурує у справі про перестрілку біля Кіровського суду Кропивницького в лютому 2017 року. Тоді чоловік, який проходив в одній зі справ як свідок, отримав ножове та вогнепальне поранення.

Суддя Мягкий вже поскаржився до Вищої ради правосуддя, що місцева прокуратура завела на нього справу про винесення неправосудного рішення. У квітні 2019 цей суддя також повідомляв, що отримав попередження, що йому планується підкинути гроші і документувати це як хабар, щоб усунути від посади, бо він став незручним і не задовольняє клопотань поліції.

22 жовтня суддя Мягкий подав у відставку.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"