НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

На Чернігівщині суд виправдав двох колишніх поліцейських, бо СБУ напартачила з доказами

03.12.2018

Суд виправдав екс-начальника сектору Козелецького відділення поліції в Чернігівській області і його колишнього заступника.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 26 листопада.

7 травня 2016 року обвинувачені виїхали з перевіркою роботи патрульних. На дорозі поблизу села Юрків був зупинений автомобіль. Патрульний пояснював, що не горіла ліва передня фара та автомобіль «віляв». Далі водія начебто перевіряли на алкоголь.

За матеріалами справи, правоохоронці імітували використання алкотестера і ввели водія в оману, що він у стані алкогольного сп’яніння і йому загрожує позбавлення водійських прав. Водій сів у службове авто поліції і там начальник нібито сказав, щоб він ввів на телефоні цифри – скільки може дати. Водій передав 4000 грн і поїхав.

Обвинувачені вину заперечували, один із них сказав, що вилучені 200 євро і 4000 грн – це його особисті кошти.

Пізніше з’ясувалося, що водій діяв під контролем правоохоронних органів, оскільки ще в квітні до ЄРДР було внесено дані, що на трасі поліцейські беруть хабара. Зокрема, цей водій говорив, що платить по 200 грн.

У поліцейського були вилучені купюри з номерами, які були раніше записані у протоколі вручення коштів свідку. Але суд з’ясував, що один із понятих, в чиїй присутності вручалися кошти водію, є знайомим працівника департаменту внутрішньої безпеки поліції, який брав участь в обшуку після затримання. Понятий розповів, що цей знайомий і запросив його для участі. Тому суд вирішив, що є сумніви у незаінтересованості такого понятого і визнав протокол вручення коштів неналежним доказом.

У матеріалах справи і в реєстрі матеріалів досудового розслідування відсутній протокол вручення і вилучення у водія технічних засобів для відео- та аудіофіксації розмови з поліцейськими. Також суду не надано документи про залучення особи до конфіденційного або негласного співробітництва. Це позбавило суд можливості встановити чи діяли правоохоронні органи в межах та у спосіб, передбачені ухвалою слідчого судді, чи не порушенні умови проведення процесуальної дії.

Відтак суд визнав  недопустимими докази, отримані за результатами негласних слідчих дій.

Крім того, експерт оглянув прилад для перевірки водіїв на алкогольне сп’яніння і не знайшов там результатів тестування за 7 травня 2016 року.  Дата останнього тесту – 18 квітня. Водій говорив, що прилад виявив у нього вміст алкоголю в крові – 0,33 ‰. На приладі тест із таким результатом датується 2011 роком.

Поліцейських звинувачували у підбурюванні до надання їм неправомірної вигоди (ч.3 ст. 369 КК), а також у заволодінні чужим майном шляхом обману, за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст.190 КК).

Оскільки фіксування одержання неправомірної вигоди здійснювалось без дотримання вимог кримінального процесуального закону, то, як зазначив суд, показань лише свідка недостатньо. Також суд зауважив, що з моменту інкримінованого злочину сплив значний час, а тому можливість отримання нових доказів вичерпана.

За звинувачення у шахрайстві суд виправдав обвинувачених за відсутністю складу злочину. Суд зіслався на рішення Верховного суду 2008 року, що обвинувачення в шахрайстві та підбурюванні до замаху на давання хабара є взаємовиключними, а свідок не перебував у стані обману і усвідомлював, навіщо передає гроші.

Суд визнав чоловіків невинуватими. 4000 грн повернуто СБУ.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"