НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Кікбоксер, який відлупцював керманичів УКР Харківщини, раніше вже конфліктував з поліцією

17.04.2020

Начальник управління карного розшуку Нацполіції Харківської області Євгеній Драка, якому внаслідок бійки на перехресті вулиці Піскуновської та однойменного провулка ввечері 6 квітня 2020 року в першій столиці Україні прямо на очах у підлеглих зламали щелепу, упізнав у якості власного кривдника одного з переможців відкритого чемпіонату Харківської області-2018 з кікбосингу WКА Савелія Мамаєва. Про це йдеться в ухвалі Київського районного суду Харкова від 13 квітня 2020 року.

Згідно із текстом рішення, слідчий суддя Валентина Божко задовольнила клопотання про арешт Мамаєва, якого підозрюють у хуліганських діях (ч.2 ст.296 КК України) та нанесенні умисних тяжких тілесних ушкоджень (ч.1 ст.121 КК України) стосовно Драки та його підлеглого – заступника начальника відділу розшуку з особливо тяжких злочинів Головного управління Нацполіції України в Харківській області Сергія Новіка.

Травми, отримані останнім, в судовій ухвалі не конкретизовані – лише зазначено, що кікбоксер вдарив Новіка рукою в обличчя. Що ж стосується Драки, то перелік діагностованих в полковника тілесних ушкоджень вражає.

Лікарі виявили в нього травматичний уламковий перелом правового вилично-орбітального комплексу, поєднану гостру закриту черепну-мозкову та лицьову травми, забій головного мозку з переважним ураженням правої лобово-скроневої ділянки, виражені окорухові порушення справа, лівбоічну сенсо-піромідальну недостатність, виражені лікворно-гіпертрензивний, вестибуло-атактичний та астентічні синдроми, гемотосинус справа, викривлення носової перетинки, гематоми повік, субкон’ютивальний крововилив та забиту рану правої виличної ділянки. Начальник УКР Харківщини, а також опитані свідки вказали саме на Мамаєва як особу, через чиї удари висопосадовець Нацполіції під час конфлікту, спричиненого ДТП, опинився в нокауті.

Під час судового розгляду сам Савелій Чингісович, на рахунку якого вже є погашена судимість, оголошену йому підозру в побитті правоохоронців не визнав. Харківський спортсмен, що працює неофіційно на одному з авторинків міста лише зазначив – він дійсно перебував на місті конфлікту через ДТП, куди потрапила його сестра з приятелем, втім нікого не лупцював.

Більш розлого свою версію подій Мамаєв виклав у розповіді журналістам напередодні судового розгляду. Згідно із нею, кікбоксер приїхав на вулицю Піскуновську після дзвінка сестри, якій після інциденту на дорозі начебто почали погрожувати зброєю та спецзасобами якісь чоловіки.

“Тільки підходжу – одразу отримую удар в обличчя пістолетним руків’ям, ані слова промовити не встиг, – пояснював медійникам Мамаєв. – Після того, мені залили обличчя газовим балончиком, я відштовхнув нападника та втік”.

Достеменно невідомо, чи підтвердив ці свідчення кікбоксер в суді. В тексті ухвали щодо Савелія Чингісовича лише вказано, що його захисник вказував на недоведеність підозри по справі. Та разом із Мамаєвим просив застосувати щодо нього запобіжний захід, не пов’язаний з триманням під вартою. При цьому спортсмен посилався на стан здоров’я та ряд виявлених у нього хронічних захворювань.

Вислухавши агрументи сторін, суддя Бойко постановила загратувати кривдника Євгенія Драки та Сергія Новіка до Харківського СІЗО до 11 червня 2020 року без визначення розміру застави. Згідно з відомостями порталу “Судова влада”, адвокати Мамаєва оскаржили відповідне рішення в апеляційній інстанції (час розгляду справи на момент підготовки цього матеріалу не було оприлюднено).

З матеріалів судового реєстра також випливає, що побиття керманичів управління карного розшуку вже не перший конфлікт Савелія Мамаєва з харківськими “копами”. наразі у Фрунзенському районному суді міста слухаєтсья справа за обвинуваченнями кікбоксера та трьох його приятелів (Дмитра Шаповалова, Павла Солопа та Артема Кухтіна), яким закидают погрози насильством по відношенню до співробітників правоохоронних органів (ч.1 ст.345 КК України).

На лаві підсудних чоловіки опинилися внаслідок подій вересня 2019 року, про які повідомляли в поліції та прокуратурі Харківщини. Тоді силовики звітували, що попередили напад на місцеву бізнес-леді, якій в офіційному порядку надавалися охоронні послуги бійцями батальону поліції особливого призначення. Останні виявили стеження з боку Мамаєва і Ко, викликали наряд підкріплення, але це не знітило достойників, які не обмежуючи себе у висловлюваннях почали погрожувати “копам” розправою. Зокрема, в матеріалах справи міститься посилання на те, як Савелій Чингісович сфотографував поліцейських на мобільний телефон та пообіцяв “знайти” правоохоронців і членів їх родин, аби поквитатися.

Згодом інцидент було майже вичерпано: під час досудового розслідування спортсмени уклали угоди про примирення з захисниками правопорядку. Втім, остаточне судове рішення по справі за обвинуваченнями Мамаєва та його друзів не винесено й досі.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"