НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

Прокурор, який закрив справу сина Авакова, хоче укласти угоду у справі про розтрату 14,5 млн грн

08.09.2018

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Василь Кричун повідомив про намір укласти угоду з колишнім головою правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи Арсеном Ісаакяном, обвинуваченим у завданні збитків на 14,5 млн грн.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на прес-службу НАБУ.

За інформацією бюро, прокурор оголосив про намір укласти угоду на засіданні суду 5 вересня.

За інформацією наших джерел, угоду хоче укласти прокурор САП Василь Кричун відомий також тим, що у липні 2018-го закрив справу проти сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і екс-замміністра МВС Сергія Чеботаря щодо закупівлі рюкзаків через відсутність «прямих достатніх доказів».

Розгляд угоди відклали до 19 жовтня через «невизначеність згоди потерпілої сторони з умовами угоди про визнання винуватості».

Як свідчить копія листа на адресу НАБУ, ДІФКУ як потерпіла сторона погоджується на укладання угоди тільки за умови повного відшкодування збитків.

В бюро вбачають можливу упередженість у діях обвинувачення і спробу звільнити екс-посадовця від реального покарання і відшкодування грошей державі.

Прес-служба відомства оприлюднила проект угоди.

По-перше, прокурори САП хочуть змінити кваліфікацію злочину, інкримінованого обвинуваченому, на більш м’який: замість ч.5 ст.191 КК України (за яку передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 7 до 12 років з конфіскацією майна) — ч.2 ст.364 КК України (передбачає позбавлення волі від 3 до 6 років без конфіскації майна та є злочином середньої тяжкості). Зміну просто «вписали» в текст угоди, без належної процедури перегляду обвинувального акта, чого вимагає закон.

По-друге, обвинувачення має намір взагалі звільнити екс-посадовця, викритого на корупції, від реального відбування позбавлення волі, замінивши його іспитовим строком у два роки.

По-третє, прокурори САП пропонують звільнити обвинуваченого не тільки від цивільної відповідальності у вигляді відшкодування державі шкоди, а й від обов’язку брати участь у засіданнях судів усіх інстанцій, в яких наразі ДІФКУ намагається відстояти свої права та повернути вкрадені кошти.

Відтак, на думку НАБУ, в разі укладення, ця угода фактично зведе на нуль шанси держави компенсувати 14,5 млн грн збитків, завданих через корупційні дії екс-очільника ДІФКУ.

Справа екс-посадовця слухається в Шевченківському суді Києва понад 2 роки.

Як стверджують у НАБУ, обвинувачений не вчинив зі свого боку дій, які б свідчили про визнання винуватості, не вжив заходів задля відшкодування збитків, Але прокурор ініціював в суді розгляд угоди про визнання вини, за якою колишній посадовець мав би зазнати покарання лише у вигляді штрафу у розмірі 17 тис. грн (1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

***
У травні 2015 Державна інноваційна фінансово-кредитна установа відступила право вимоги 16 млн грн ТОВ «Фінансова компанія «Фактор Плюс». За це ФК «Фактор Плюс» заплатила держустанові тільки 1,5 млн грн.

19 лютого 2016 року  співробітники НАБУ і САП затримали керівника Державної інноваційної фінансово-кредитної установи за підозрою у розтраті.

15 травня 2018-го Київський апеляційний господарський суд визнав недійсним договір про відступлення права вимоги між Державною інноваційною фінансово-кредитною установою і ТОВ «Фінансова компанія «Фактор Плюс».

Водночас суд визнав Державну інноваційну фінансово-кредитну установу кредитором за інноваційним договором із ДП «Антонов» на 16 млн грн.

Державна інноваційна фінансово-кредитна установа доводила, що договір уклали під впливом помилки. ДІФКУ пояснювала, що відступила право вимоги за 1,5 млн грн, бо спиралась на неякісний і непрофесійний звіт про оцінку майна.

Але 14 серпня Верховний суд за скаргою «Фактор Плюс» це рішення скасував і скерував справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"