НОВИНИ

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

РУБРИКАТОР

Активісти влаштували лекцію щодо поведінки при затриманні прямо під відлом поліції

03.06.2019

Як поводити себе при затриманні поліцією під час мирних акцій розповідали сьогодні учасники громадянського руху “Відсіч”. На неї прийшло 12 слухачів. Місцем для проведення відкритої лекції стали сходи до Рівненського відділу Нацполіції. Передумовою такої навчальної акції став випадок із складанням на 16-річну Дар’ю Коцюрубу матеріалів за адмінправопорушення, коли вона із товаришем тримали плакати на майдані Незалежності, на одному з яких був напис “імпічмент президенту”.

На фото активіст громадського руху “Відсіч” Леонід Овчаренко коментує лекцію, що триває:

– Відбувається лекція про спілкування з поліцією, про те, як правильно взаємодіяти, що варто робити, що не варто робити в тих випадках, коли поліція намагається вас затримати, якимось чином скласти на вас адмінпротокол, наприклад, за вияв вашої громадянської позиції, як максимально безпечно вирішувати такі ситуації. Зараз складається така ситуація, що ми спостерігаємо за тим, як відбувається повернення до поліцейських практик, які існували за часів Януковича.

– Коли активістів, за вияв їхніх громадянських позицій, за поширення інформації, в пікетах, репресують, накладають штрафи, адмінпротоколи, залякують. Ось в Рівному, наприклад, за останній місяць це стало помітно. Тому постала потреба ознайомити всіх небайдужих громадян, яким це цікаво, з тим, що робити, коли до тебе безпідставно чіпляється поліція, – сказав активіст громадського руху “Відсіч” Леонід Овчаренко.

До лекції долучилися начальник рівненського відділу нацполіції Василь Зелінський та речник нацполіції області Антон Крук (на фото). Останній прокоментував акцію під стіннами відділу так:

– Цей формат, що зараз відбувається під міськвідділом, – зайвий доказ того, що поліція відкрита і готова слухати інших людей.  Ми також можемо запропонувати правозахисникам, які проводять цю лекцію, нехай прийдуть і проведуть її для поліцейських. Можливо, виникне діалог, дискусія, можливо, ми розглянемо якісь моменти законодавчі, і це дійсно буде корисним і для нас, і для правозахисників. В той же час, потрібно розуміти, що поліцейський – це частина суспільства, і він також може помилятися, як інші люди. Не потрібно на одному прикладі всю систему нацполіції рівняти під одну лінійку.

Як ми повідомляли раніше, 16-річну Дар’ю Коцюрубу з трьома іншими людьми затримали за розклеювання листівок 19-го квітня. У поліції пояснили, що рівняни розміщували агітаційні матеріали або без вихідних даних, або у невстановлених місцях. Дівчина тоді пояснювала, що розповсюджувала листівки там, де має право. А 25 травня на Дар’ю склали адмінпротоколи за неповідомлення органів влади про організацію мітингу. На майдані Незалежності вона разом із Романом Філюком тримали плакати, зокрема на одному із них був напис “імпічмент президенту”.

Правозахисники, зокрема виконавча директорка “Amnesty International Україна” Оксана Покальчук, заявили, що що повідомляти про мирні акції в Україні є не обов’язком, а правом.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"