НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Громадський моніторинг показав, що тернопільська поліція закрита і негостинна (відео)

19.08.2017

головне зображення

Тернопільські учасники тренінгів «Громадський моніторинг правоохоронних органів: «Оцінюємо відкритість» долучилися до Всеукраїнського флешмобу «Поліція в об’єктиві». Монітори Асоціації УМДПЛ зняли на відео свій візит до Тернопільського районного відділення поліції Головного управління Національної поліції.

Флешмоб «Поліція в об’єктиві», розпочатий редактором Інтернет-альманаху «Антидот», з метою проілюструвати, що будь-який громадянин має право взяти поліцейських «під відеоприціл» без жодних спеціальних дозволів.

Зйомки відділення поліції на Степовій, 45, на околиці Тернополя, відбувалися пізно ввечері. За словами Володимира Шевченка, монітора Асоціації УМДПЛ, місцеві адвокати інформують, що людей часто тримають у цьому відділенні без реєстрації у вечірні години.

Тільки-но монітори зайшли до відділення поліції, помічник чергової частини почав махати руками, вигукуючи: «Не знімайте тут відео, будь ласка. Зйомка заборонена!»

«Поліція досі залишається підрозділом, закритим для громадян. Поліцейські не розуміють, чому їхня робота має бути відкритою для людей та навіщо громадяни знімають її на відеокамеру», – пояснив Володимир Шевченко.

2

Фото: Прес-брифінг учасників Національного превентивного механізму в Українському кризовому медіацентрі, 27 липня 2017 року

Подібну реакцію на відеокамеру монітор спостерігав ще за часів міліції. З досвіду проведення моніторингових візитів Володимир знає, що у невеликих відділеннях поліції Тернопільської області люди досі не володіють інформацією про те, що немає жодних обмежень щодо зйомок у вестибюлі.

«Керівництво поліції часто не доносить необхідну інформацію до своїх підлеглих», – сказав про причини такої ситуації монітор кампанії «Поліція під контролем».

Про недостатню поінформаність поліцейських відділення, зафільмованого під час візиту, свідчить їхня реакція на згадку моніторами наказу 181, який ніби-то дозволяє будь-якому громадянинові пройти у кімнату для прийому громадян. У відео Володимир свідомо посилався на наказ, що втратив чинність, аби перевірити знання поліцейськими законодавства. Як результат, поліцейські навіть не звернули увагу на цю інформацію. Вони не впустили моніторів до кімнати для прийому громадян, обґрунтувавши це “забороною заходити за решітку”.

Натомість монітори Асоціації УМДПЛ постійно навчаються. Так, під час тренінгів «Громадський моніторинг правоохоронних органів: «Оцінюємо відкритість» тернопільські монітори мали можливість обговорити й апробувати конкретні механізми підвищення рівня прозорості та підзвітності Національної поліції України, зокрема, через сприяння діяльності Секретаріату Омбудсмена щодо контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації в Україні. Отримані знання передають місцевим волонтерам, які також долучаються до моніторингових візитів.

«Своїми діями ми спонукаємо поліцію ставати більш відкритою до людей – не каральним органом, а сервісною структурою», – підсумував Володимир.

15317854_1163203160415389_4852562790524181786_n

Відео, записані у рамках флешмобу, розміщено на Ютуб-каналі UMDPL police.

А як у вашій області поліцейський відреагує на відеокамеру?

Щоб долучитися до флешмобу, вам необхідно:

Зняти відеосюжет про візит до конкретного відділку поліції (орієнтовний сценарій – тут. Особливих технічних чи сценарних вимог до відео немає)

Передати наприкінці відео естафету вашим знайомим з іншого міста.

Під час зйомок відео Ви фактично збираєте відеодокази порушень або позитивних змін у роботі поліції, що посприяє ефективному громадському контролю роботи правоохоронців вашого міста чи селища. Подивитися відеосюжети з інших міст можнатут.

Щодо проведення візитів у рамках флешмобу, звертайтесь до Сергія Перникози, координатора моніторингових кампаній “Поліція під контролем”: umdpl.association@gmail.com та Facebook-сторінка Асоціації УМДПЛ.

Джерело

 

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"