НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

РУБРИКАТОР

Звільняють суддю, який виїхав на окуповану Херсонщину і отримує російську пенсію

09.04.2024

Суддю Херсонського окружного адміністративного суду Сергія Варняка звільняють із посади. Про це йдеться у рішенні Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя за скаргою Служби безпеки України.Після 24 лютого 2022 року в умовах воєнного стану і окупації Херсонський окружний адміністративний суд призупинив роботу. Згодом було ухвалено рішення передати судові справи до окружного адмінсуду в Одесі. У серпні 2022-го голова Верховного суду відрядив суддя Варняка здійснювати правосуддя до Одеського окружного адміністративного суду.

Але на новому місці роботи Варняк так і не зʼявився. У вересні 2022-го він написав керівнику апарату суду, що не може прибути, тому що доглядає матір похилого віку. Заяву про зарахування до штату Одеського окружного адміністративного суду Варняк не написав, судові справи на нього не розподілялися. Із 31 серпня 2022-го суддівська винагорода Варянку не виплачується. У подальшому звʼязок із ним було втрачено.

Голова) Херсонського окружного адміністративного суду у засіданні ВРП показав, що на початку серпня 2022 року повідомив суддю Варняка про необхідність подати заяву про відрядження до іншого суду на власний вибір. Спілкування відбувалося за допомогою мобільного телефону. Суддя Варняк написав заяву про відрядження до Одеського окружного адміністративного суду. Розпорядження про відрядження надіслали йому на месенджери WhatsApp та Viber. Повідомлення були переглянуті, про що свідчать відповідні позначки. Тобто суддя Варняк С.О. знав про його відрядження для здійснення правосуддя до Одеського окружного адміністративного суду. Своє неприбуття до Одеського окружного адміністративного суду Варняк пояснив неможливістю вивезти хвору матір з окупованої території.

Суддя начебто має дачний будинок на лівому Херсонщини, що зараз є окупованою територію. Перевірка показала, що матір судді дійсно проживала в місті Олешки Херсонської області.

Із сайту державного реєстру платників податків Російської федерації вбачається, що Варняк використовує ідентифікаційний номер платника податків РФ, що може свідчити про набуття ним російського громадянства.

Із вебсайту реєстру спадкових справ федеральної нотаріальної палати РФ отримано інформацію, що мати судді померла. А із вебсайту «Судебные решения РФ» видно, що суддя Варняк неодноразово звертався до окупаційних судів «республіки Крим».

Зокрема, у рішення так званого Центрального районного суду міста Сімферополя Республіки Крим від 17 листопада 2023 року йдеться, що Варняк отримує пенсію за законодавством РФ у розмірі 11 228 рублів. Але він звернувся із позовом до відділення фонду пенсійного і соціального страхування РФ з метою перерахунку розміру пенсії. Його позов частково задовольнили, зобов’язавши включити до страхового стажу Варняка також 12 років його роботи на посаді судді Херсонського окружного адміністративного суду.

Відомо, що «Верховний суд республіки Крим» розглядає справу за позовом Варняка до Вищої кваліфікаційної колегії суддів Російської федерації. Це може свідчити, що Варняк намагається отримати статус судді в Росії.

Раніше мати судді також зверталася до кримських судів щодо своєї пенсії. У судвоому рішенні написано, що в грудн 2022-го жінка стала громадянкою РФ.

Раніше, у 2018–2021 роках суддя Варняк двічі рази виїжджав до Російської федерації і 9 разів перетинав адміністративну межу з тимчасово окупованою Автономною Республікою Крим.

Ніяких пояснень з приводу цих подій Варняк не надав.

Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що суддя Варняк свідомо відмовився здійснювати правосуддя від імені України, не повернувся на контрольовану Україною територію, визнає юрисдикцію судів та інших органів окупаційної влади, а отже, вчинив дії, які порочать звання судді та підривають авторитет правосуддя.

В Україні ніяких кримінальних проваджень стосовно судді на момент розгляду скарги не було.

На посаді судді Варняк працював із 2004 року.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"