НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

Звільнення Кулика з ГПУ: суд розгляне скаргу одіозного експрокурора

07.07.2020

Апеляційний адміністративний суд відкрив провадження за скаргою колишнього прокурора Генеральної прокуратури України Костянтина Кулика на відмову поновити його на посаді та стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Таке рішення 30 червня ухвалив Шостий апеляційний адмінсуд, повідомляє «Слово і діло» з посиланням на сайт Судової влади України.

Як відомо, 22 листопада колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка звільнив Кулика з посади, оскільки той не з’явився на переатестацію. Не погодившись з таким рішенням, експрокурор подав позов до ОАСК, в якому просив скасувати наказ Рябошапки про звільнення і стягнути на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Вивчивши позов, суддя Добрянська відмовила в його задоволенні. Вона встановила, що Кулик написав заяву про проходження переатестації, проте на неї не з’явився, тому його звільнили. Сам експрокурор не захотів отримати копію наказу та трудову книжку. Суддя зважила на те, що запровадження законодавцем такого механізму реформування органів прокуратури України безперечно є втручанням у приватне життя Кулика.

Проте, таке втручання у даному конкретному випадку прямо передбачено законом і переслідує абсолютно легітимну ціль відновлення довіри суспільства до функціонування органів прокуратури. На думку судді, така міра втручання з боку держави у сферу приватного життя особи в аспекті професійної діяльності у даному випадку є повністю співставною із ступенем втручання держави з аналогічною метою у діяльність особи на посаді професійного судді, що було визнано і законним, і конституційним згідно з висновком Конституційного суду України від 20 січня 2016 року.

Водночас Кулик подав апеляційну скаргу на таке рішення. 30 червня суд відкрив провадження за скаргою.

Нагадаємо, НАБУ і САП обвинувачували Кулика у незаконному збагаченні. За версією слідства, він разом із своєї співмешканкою Іриною Німець набув у власність активи, законність підстав отримання яких не підтверджено доказами. Йдеться про нерухомість на загальну вартість 2,86 млн грн. У лютому 2019 року Конституційний суд визнав цю статтю такою, що не відповідає закону. Тому нещодавно суд закрив справу.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"