НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

Зрив реформи КСУ: «Слуги» на цьому тижні планують узаконити кулуарні призначення суддів

30.11.2022

Міжнародні експерти не матимуть впливу на оцінку кандидатів, а громадськість взагалі не допустять.Цього тижня у Верховній Раді фракція «Слуга народу» готується прийняти законопроєкт, який цементує політичні призначення до Конституційного Суду України. Про це повідомляє голова «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

«В понеділок Комітет ВРУ з питань правової політики затвердив до другого читання текст законопроєкту №7662», – наголосив Шабунін.

За даними «ЦПК», парламент уже в цей четвер, 1 грудня, може проголосувати за цей законопроєкт. Він містить наступні ризики:

1. У складі Дорадчої групи експертів, яка оцінюватиме кандидатів, не буде представників громадськості, а міжнародні експерти не матимуть значного впливу на її рішення.

2. Рішення Дорадчої групи експертів будуть необов’язковими, тож парламент, президент та з’їзд суддів і надалі зможуть призначати до КСУ ручних суддів.  Гарантій непризначення у майбутньому персон на кшталт Олександра Тупицького у суспільства жодних.

3. Членами Дорадчої групи експертів зможуть стати лише особи старші 45 років, таким чином, відбиратиме майбутніх конституційних суддів покоління, яке зростало та формувалося професійно в СРСР.

На думку експертів «ЦПК» у Верховній раді фактично вирішили ошукати Євросоюз зривом реформи КСУ та свідомо зруйнувати фундамент державності України.

«Я наголошу на ключовому: нова редакція замість прозорого і незалежного відбору кандидатів знов пропонує кулуарні призначення, де ключова вимога не доброчесність, а лояльність до президента, монобільшості чи суддівської мафії. Подивіться, за що проголосував комітет: Дорадча експертна група з міжнародниками у складі голосує за те, що кандидат “не відповідає” вимогам Конституції, але його потім все одно призначають суддею КСУ», – додає голова «ЦПК».

За словами Шабуніна, новий механізм ні чим не відрізняється від процедури, за якою призначали Тупицького.

«Хіба тим, що в Януковича не витрачали час на танці з бубнами, і зразу пхали свого. При цьому, адекватним депутатам хочуть замилити очі нормою, яка передбачає участь аж одного представника громадськості, і то не зараз, а через 6 років. І жодних гарантій, що це буде незалежний експерт чи що у нього будуть якісь реальні важелі впливу», – додає голова «ЦПК».

Він також наголосив, що громадськість не дозволить безкарно прийняти новий законопроєкт.

«Шановна владо, дуже НЕ чесно робити це, коли все суспільство зосереджене на війні, а тому банально не має часу дати вам по руках. Але це не означає, що ми не бачимо цих та інших ваших дій. Бачимо. І дамо по руках – раніше чи пізніше», – резюмував Віталій Шабунін.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"