НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Знущання у “Світанку”: поліція не знайшла доказів проти колег

03.03.2020

У поліції Одеської області не знайшли доказів причетності співробітників ювенальної превенції Володимира Жарчука і Вахтанга Трапаїдзе до побиття і знущань над вихованцями дитячого центру “Світанок”. Водночас самі вихованці кажуть, що їх правоохоронці не опитували. 

Про висновки правоохоронців “Слідство.Інфо” дізналося з відповіді Головного управління поліції Одеської області.

Поліцейські стверджують, що провели службове розслідування після публікації матеріалу “Жорстокий світанок”. Там ішлося про те, що троє одеських поліцейських з ювенальної превенції Володимир Жарчук, Андрій Крецул та Вахтанг Трапаїдзе можуть бути причетними до побиття та знущань над дітьми.

Утім, у поліції пишуть, що за результатами службового розслідування інформація підтвердилась лише стосовно поліцейського Андрія Крецула, якого раніше звільнили з поліції. Причетність інших двох — Володимира Жарчука та Вахтанга Трапаїдзе — до побиття та знущань “за результатами службового розслідування не знайшла свого підтвердження”.

Водночас, вихованці “Світанку”, які раніше розповідали про знущання та цькування Жарчука і Трапаїдзе, розповіли “Слідству.Інфо”, що після публікації розслідування ніхто з правоохоронців з ними навіть не спілкувався. Діти кажуть, що їх не опитували щодо дій співробітників ювенальної превенції.

“З нами взагалі ніхто не зв’язувався (з правоохоронних органів  РЕД.) і не питав про тих людей, про яких ми вам розказували”, — повідомила одна з вихованок “Світанку”.

Зазначимо, що вихованці одеського притулку вже не перший рік скаржаться на те, що над ними знущаються дорослі — вихователі, приватні охоронці та співробітники поліції. Улітку 2018-го року місцева влада провела службове розслідування і реформувала заклад у “центр соціально-психологічної реабілітації”. Однак, змінивши назву, проблему насильства над дітьми вирішити не вдалося.

Наприкінці минулого року колишня патрульна поліцейська Зоя Мельник написала у Facebook, що вихователі “Світанку” разом із приватними охоронцями фірми “Центр” бʼють підлітків. Також вона повідомила, що до насильства причетний поліцейський Андрій Крецул, який працює у ювенальній превенції. Це підрозділ, який має опікуватися неповнолітніми та запобігати, аби ті не вчиняли злочинів.

Однак “Слідство.Інфо” дістало свідчення того, що до знущань над дітьми можуть бути причетні щонайменше три правоохоронці. Про насильство з боку людей в погонах ми дізналися від вихованців притулку, які в різний період перебували у “Світанку”.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"