НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

РУБРИКАТОР

Здоров’я в’язнів: правозахисники обговорили з лікарями їхні першочергові завдання

31.10.2017

Охорона здоров’я в пенітенціарних установах має керуватися тими ж етичними принципами, що і в суспільстві. Водночас, за даними Офісу Омбудсмана, велика кількість скарг в’язнів стосується порушення права на охорону здоров’я та медичну допомогу. Щоб обговорити наявні проблеми та можливі шляхи їх вирішення, представники Асоціації УМДПЛ та Секретаріату Уповноваженого з прав людини зустрілися з лікарями медико-санітарних частин пенітенціарних закладів.

Інформаційне заняття відбулося 24 жовтня 2017 року у Білоцерківському центрі підвищення кваліфікації персоналу ДКВС України. Учасники заходу провели аналіз основних вимог міжнародних стандартів з охорони здоров’я та медичної етики в пенітенціарних установах.

«Конституцією України передбачено, що особа, яка відбуває покарання, як і будь-який громадянин України, володіє правом на охорону здоров’я, медичну допомогу та страхування. Пенітенціарна система як державний орган повинна забезпечити людині, позбавленій волі, умови в яких вона не буде зазнавати страждань та принижень гідності. Першочерговим завданням медперсоналу установ виконання покарань та слідчих ізоляторів має бути надання в’язням своєчасної та адекватної медичної допомоги», – зазначив Олександр Федорук, експерт Асоціації УМДПЛ.

Однак, за словами правозахисника, обов’язки медичної служби пенітенціарних закладів є набагато ширшими. Медичний персонал має забезпечувати контроль за харчуванням, дотриманням особистої гігієни, санітарних норм для приміщень тощо.

Основна частина заняття була присвячена розгляду питання медичної допомоги в місцях несвободи та порушення прав ув’язнених при наданні такої допомоги.

«На сьогодні чинні нормативно-правові акти, якими керуються медичні працівники пенітенціарної системи у своїй роботі, не відповідають на усі питання, що виникають безпосередньо на місцях. Завдяки проведенню подібних занять ми маємо можливість обмінюватися кращими практиками та досвідом, який можна використовувати в складних практичних ситуаціях», – Валентина Оболенцева, головний медичний спеціаліст Офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"