НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Завершено слідство щодо екс-чиновника МВС, який переслідував автомайданівців

20.11.2018

15 листопада завершено розслідування стосовно екс-заступника начальника столичного ГУ МВС у справі про організацію п’ять років тому незаконних затримань активістів “Автомайдану”.

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

За даними відомства, в ніч з 22 на 23 січня 2014 року на вулиці Щорса в Києві біля лікарні №17 під його керівництвом співробітники “Беркуту” й тітушки переслідували шістьох активістів “Автомайдану”, застосували до них насильство й пошкодили їхні автомобілі. Правоохоронці не називають імені екс-чиновника, але, за даними “Української правди”, йдеться про Олександра Кравченка.

Згідно з повідомленою екс-чиновнику МВС підозрою, він організував у Дарницькому райуправлінні міліції надання неправдивих свідчень і звинувачення активістів у тяжких злочинах, а також незаконні їх затримання і притягнення до кримінальної відповідальності за нібито “масові заворушення”.

На підставі сфальсифікованих матеріалів проваджень слідчі судді райсуду арештували потерпілих. Водночас під час розподілу справ про запобіжні заходи відбулося втручання в автоматизовану систему документообігу суду.

Дії Кравченка кваліфіковано за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 371, ч. 2 ст. 372, ст. 340 ККУ (організація вчинення, керівництво підготовкою і вчиненням за попередньою змовою групою осіб завідомо незаконного затримання; організація притягнення завідомо невинних до кримінальної відповідальності, поєднане з обвинуваченням у скоєнні особливо тяжкого злочину та зі штучним створенням доказів обвинувачення й іншою фальсифікацією вчиненого групою осіб за попередньою змовою; організація незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, вчиненого службовою особою, за попередньою змовою групою осіб).

За цим епізодом злочину до кримінальної відповідальності притягнуто ще 18 правоохоронців, зокрема 13 співробітників спецпідрозділу “Беркут”, у тому числі командира полку і командира роти, заступника начальника управління боротьби з незаконним обігом наркотиків, начальника відділу і восьми тітушок.

Стосовно керівників та співробітників оперативних підрозділів, командира оперативної роти “Беркуту” й дев’яти його підлеглих, а також тітушок звинувачувальні акти розглядають у судах.

Командира “Беркуту” (співорганізатора забезпечення силового блоку вказаної злочинної спецоперації), двох міліціонерів, двох тітушок та начальника відділу УБНОН оголошено в розшук і судом надано дозвіл на їх затримання. За наявними даними, вони перебувають у Росії та в окупованому нею Криму.

Також оголошено підозру і завершено слідство за підозрою керівника апарату суду у втручанні в роботу автоматизованої системи документообігу суду (внесення неправдивих відомостей до цієї системи).

Окрім того, ГПУ завершила розслідування стосовно заступника голови Дніпровського райсуду Києва за фактами взяття під варту чотирьох осіб, яких незаконно затримали 18 лютого 2014 року. Стороні захисту відкрито доступ до матеріалів.

Колишнього заступника голови Дніпровського райсуду Києва Олександра Дзюбу затримали 10 вересня 2018 року. Йому інкримінують ч. 2 ст. 28, ст. 340 (незаконне перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, здійснене за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 375 КК України (постановлення суддею завідомо неправосудних ухвал, що спричинило тяжкі наслідки). За цими ж епізодами оголошено в розшук екс-заступника прокурора Дніпровського району Києва. За наявною інформацією, він переховується в Криму.

Нагадаємо, що, за даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”.

Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

Нещодавно цифрова реконструкція розстрілів під час Євромайдану, створена американськими дослідниками, підтвердила факт стрілянини по протестувальниках із сектору, де перебували співробітники спецпідрозділу МВС України “Беркут”.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"