НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Затриманий агент РФ, який раніше працював у міліції, суді, Адміністрації Президента та Збройних Силах України

12.04.2022

Громадянин, який працював в українських владних структурах підозрюється у державній зраді на користь росії. Про це повідомляють СБУ і Харківська обласна прокуратура.

За версією слідства, колишній працівник міліції з Донецької області, виконуючи завдання Головного управління Генштабу ЗС РФ, допомагав країні-агресору у підривній діяльності проти України шляхом вербування осіб для систематичного збору та подальшої передачі відомостей державного рівня, інформації про високопосадовців, а також про місця дислокації підрозділів ЗС України.

За інформацією силовиків, чоловік уже зізнався, що з 2014 року працював на Головне управління Генштабу Збройних сил РФ. Був завербований ворожими спецслужбами після того, як утік з Донеччини до Білгорода.

Російські куратори обрали йому псевдонім «Регін» і поставили завдання — здобути секретну інформацію державного рівня.

Для цього навіть допомагали робити кар’єру в українських органах влади.

Зокрема, агент начебто працював у суді, а в 2017 році — у Головному департаменті зовнішньої політики та європейської інтеграції Адміністрації Президента України, де йому вдалось налагодити контакти з різними високопосадовцями того часу. Він передавав російським спецслужбам документи про позицію країн ЄС щодо вступу України до чотирьох союзів: енергетичного союзу, цифрового союзу, митного союзу ЄС.

У травні 2018 року підозрюваний вступив на військову службу до Збройних Сил України. Він передавав російським спецслужбам дані щодо керівництва батальйону, ситуації на лінії фронту та можливості вербування командирів ЗСУ.

Підозрюваний має спільні фото із депутатом російської Держдуми Зюгановим

У 2021 році, звільнившись з лав ЗСУ, агент продовжив співпрацю з країною-агресором. Ворожі спецслужби також оплачували йому навчання і поїздки за кордон.

Окрім таємної інформації, зрадник збирав компрометуючі дані про посадовців різного рівня та їхніх родичів. Це мало стати важелями для їх подальшого вербування російськими спецслужбами.

Коли Росія почала війну проти України, чоловік отримав вказівку від своїх «наставників» на збір та передачу інформації про підрозділи спеціального призначення ЗС України, що дислокуються у Кіровоградській, Хмельницькій, Івано-Франківській областях, а також склади озброєння та палива, розташовані у Черкаській та Полтавській області.

Під час спецоперації співробітники Харківського управління СБУ перехопили канал зв’язку агента, встановили місце його перебування та схопили зрадника на Донеччині, за місцем його мешкання.

Під час допиту агент уже нібито детально розповів про те, які вказівки він отримував від ворога, надав інформацію про осіб, що цікавили росіян, а також персональні дані відомих йому членів агентурної мережі РФ в Україні.

Наразі з ним проводяться відповідні заходи для встановлення всього ланцюжка державних зрадників і колаборантів, які працюють на ворога.

Агенту загрожує довічне позбавлення волі.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"