НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Затримали екскерівника СБУ Харківщини Дудіна, який відомий по відеозверненню до Зеленського

12.09.2022

Романа Дудіна, який до кінця травня очолював Управління Служби безпеки України у Харківській області, затримали і висунули підозру.

Про це 11 вересня Суспільному повідомили два джерела у правоохоронних органах.

За словами співрозмовників, Дудіна підозрюють у державній зраді та залишенні місця служби. Суспільне намагалося отримати коментар Державного бюро розслідувань, на телефонні дзвінки кореспондентів там поки не відповіли. Не вдалося зв’язатися і з самим Дудіним.

За інформацією Суспільного, затримання відбувалося в одній з областей на заході України.

Президент України Володимир Зеленський звільнив Дудіна з посади після поїздки на Харківщину 29 травня. Тоді глава держави сказав, що посадовець “не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто”.

Інформацію щодо Дудіна перевіряло ДБР.

Президент України Володимир Зеленський звільнив Дудіна з посади після поїздки на Харківщину 29 травня. Тоді глава держави сказав, що посадовець “не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто”.

Наступного дня, 30 травня, Дудін зажадав від Зеленського спростувати закиди про бездіяльність і вибачитися перед працівниками структури. 

Офіс генерального прокурора підтвердив затримання колишнього начальника управління СБУ в Харківській області Романа Дудіна.

Йому інкримінують державну зраду та самовільне залишення місця служби, вчинене в умовах воєнного стану. Статті підозри – ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 407 КК України, повідомили у фейсбуці ОГП.

“За даними слідства, 24 лютого 2022 року підозрюваний за власною ініціативою почав працювати на шкоду обороноздатності і державній безпеці України. Він не забезпечив виконання функцій та завдань, покладених на УСБУ в області та вчинив багатоетапні дії, направлені на усунення голови Харківської обласної військової адміністрації від виконання обов’язків”, – зазначили в прокуратурі.

Окрім того, він, згідно з повідомленням, будучи у підпорядкуванні командувача угруповання військ “Харків” самовільно залишив місце служби та незаконно перебував за межами Харківської області.

Підозрюваний усунувся від виконання бойових розпоряджень командувача і не організував контррозвідувальну й контрдиверсійну діяльність УСБУ в Харківській області. Він також не забезпечив участь підрозділу в обороні м. Харкова у складі сил угруповання військ “Харків”.

Що відомо

Роман Дудін очолював Управління СБУ у Харківській області з березня 2020 року.

У лютому 2022 року, перед вторгненням РФ до України, Дудін був серед тих, хто запевняв, що Харківщина надійно захищена, а УСБУ пильно стежить за ситуацією на кордоні. 24 лютого російські війська захопили північ та схід Харківської області, просуваючись до Харкова.

У квітні в інтерв’ю сайту “Факти” Дудін розповідав, як викривають підозрюваних у держзраді: “СБУ щодня в тісній взаємодії з прокуратурою знаходить нові факти, затримує людей. Це процес, який не зупиняється ні на хвилину, а з початком війни він активізувався, напевно, в сто разів”.

Серед останніх інтерв’ю на посаді керівника обласного Управління СБУ Романа Дудіна — коментар для Associated Press про затримання ймовірних колаборантів у регіоні: “Дуже швидкий темп задають наші Збройні сили, ми мусимо їм відповідати, надавати інформацію і працювати так, щоб їм не били у спину”.

Після звільнення з посади Дудін публікував відео та дописи з критикою голови Харківської ОВА, військових, міського голови та інших посадовців.

Джерело

Джерело 2

Джерело 3

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"