НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Засуджені за тяжкі злочини екс-бійці “Торнадо” влаштували збройний бунт у Лук’янівському СІЗО

10.08.2018

Про це журналістам повідомив прес-секретар заступника міністра юстиції Юрій Маслак, повідомляєУкраїнська правда.

За його словами, правоохоронці отримали інформацію, що засуджені нібито вимагають гроші від інших осіб, які утримуються в СІЗО, ціною їхнього життя.

Через це до засуджених у камери прийшли з обшуком.

“Наші працівники (пенітенціарної служби – УП) разом з працівниками військової прокуратури, СБУ та “Альфи” прийшли до камер “торнадівців”, і вони чинили супротив”, – стверджує Маслак.

За його словами, у екс-бійців нібито були саморобні вибухові пакети, зроблені з прального порошку та сірників, холодна зброя та паливо.

Військова прокуратура повідомила, що під час обшуку ув’язнені “погрожували фізичною розправою та вбивством, облили працівників правоохоронних органів бензином та намагались підпалити, а також кидали саморобні вибухові пристрої, начинені металевими предметами”.

Один працівник СІЗО постраждав. “Бунтарям” інкримінуватимуть статтю 348 – зазіхання на життя правоохоронця.

Водночас один із засуджених вів з телефону стрім-трансляцію в мережі Facebook того, що відбувалося у так званій “хаті” великій камері, де перебувають екс-бійці “Торнадо”.

У трансляції було видно, що засуджені тримають в руках ножі, молотки, гострі викрутки та дерев’яні палиці. На відео “торнадівці” скаржаться, що їх хочуть вивезти по одному і закликають “небайдужих добровольців підтягуватись під СІЗО” і завадити вивезенню.

Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган опублікувала у Twitter фотографії речей, нібито вилучених у камерах. Серед них – ніж та шампури.

Зрештою, 4 “торнадівців” відправили в карцер. Ще 3 відвезли до інших ізоляторів.

Руху автозаків намагались завадити люди, які прийшли підтримати засуджених.

У поліції кажуть, що під стінами ізолятора зібрались близько 30-40 осіб, “які перекрили дорогу та виступають проти вивезення із СІЗО деяких підсудних – їх родичів та знайомих”.

Через це відкрили справу за ч. 1 ст. 343 – втручання в діяльність працівника правоохоронного органу.

Водночас, журналіста Громадського ТБ Ірина Ромалійська, яка поширила відео з камери, стверджує, що згаданий бунт – є наслідком корупційних дій адміністрації Лук’янівського СІЗО.

“За моєю інформацією, весь цей час вони (“торнадівці” – ред.) досить вільно почуваються в Лук’янівському СІЗО – вільно пересуваються, встановлюють свої порядки, вибивають гроші у інших ув’язнених. Про те, що користуються мобільними телефонами, я вже навіть не кажу. Впевнена, що домагаються всього цього тим, що підкуповують адміністрацію СІЗО. Мені розповідали, що гроші заробляють так: їх підсаджують до інших ув’язнених – забезпечених. Торнадівці обіцяють їм усілякі поблажки, і беруть за це по 10 тисяч доларів”, – пише Ромалійська на своїй сторінці.

Вона нагадує, що “торнадівці” під час АТО “замість того, щоб захищати Україну від Росії, тероризували місцеве населення. Грабували, ґвалтували, викрадали людей.

“Є і як мінімум один убитий – але причетність торнадівців до цього слідство не довело. Після того, як їх закрили, вони одну людину вбили вже в СІЗО”, – наголошує журналістка.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"