НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Засуджені скаржаться на необґрунтоване застосування до них стягнень з боку адміністрації установи

25.11.2016

Регіональні координатори взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій та Тернопільській областях Ольга Осередчук і Володимир Шевченко здійснили повторний моніторинговий візит до Райківецької виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України у Хмельницькій області (№ 78).

Під час візиту учасники моніторингу звертали особливу увагу на хід усунення недоліків, які були виявлені під час проведення попереднього моніторингового візиту в серпні 2012 року. Адміністрацією установи приведено у відповідність до нормативних вимог прогулянкові дворики, частково забезпечено дотримання належного санітарно-гігієнічного стану в гуртожитках для засуджених, проводяться поточні ремонти, частина житлових приміщень забезпечена примусовою вентиляцією.

Як позитив регіональними координаторами було відзначено наявність теплиць та городів, завдяки чому здійснюється заготівля продуктів харчування для засуджених.

Водночас, внаслідок проведення ремонтних робіт в гуртожитках в’язні установи в більшості приміщень тримаються з порушенням встановлених норм житлової площі, яка повинна становити не менше 4 м2 на одну особу.

Учасники моніторингового візиту також зазначили, що не зважаючи на проведення адміністрацією постійних ремонтних робіт, камери штрафних приміщень, у яких тримаються порушники порядку відбування покарання, перебувають в аварійному стані. В них відсутня вентиляція, стіни уражені грибком, недостатньо природного та штучного освітлення (в деяких камерах штучне освітлення взагалі відсутнє), санвузли не оснащені зливною системою. В усіх приміщеннях установи, в яких тримаються ув’язнені, відсутні бачки з питною водою.

Під час візиту засуджені неодноразово скаржилися на необґрунтоване застосування до них адміністрацією установи заходів стягнення. При вивченні службової документації з’ясувалося, що в установі тримається 711 осіб. При цьому, за шість місяців поточного року до них було застосовано близько тисячі стягнень, з яких кожне четверте – поміщення до дисциплінарного ізолятора. Показово, що за цей же період заохочено лише 44 особи.

Усупереч вимог Кримінально-виконавчого кодексу України, з доходів засуджених продовжують утримуватися кошти за харчування.

Правороз’яснювальна робота серед ув’язнених є недостатньою, тож вони не володіють інформацією про організації, які займаються захистом і поновленням їхніх прав.

За результатами моніторингового візиту відповідний звіт для вжиття заходів реагування та усунення виявлених недоліків буде направлено до Міністерства юстиції України.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"