НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

Заступник Генпрокурора Гюндуз Мамедов обговорив з керівництвом Мінюсту реформування пенітенціарної системи

22.05.2020

Заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов провів робочу зустріч із заступниками Міністра юстиції Оленою Висоцькою та Олександром Банчуком, за результатами якої буде створено спільну робочу групу з підготовки базового законопроекту про пенітенціарну систему. До робочої групи також залучать представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, фахівців громадських і правозахисних організацій.

На думку Гюндуза Мамедова, реформа має передбачати чітку систему управління пенітенціарними установами, а також структуру центральних органів влади, що формують та реалізують державну політику у сфері виконання кримінальних покарань. Відокремлення один від одного органів у сфері виконання покарань надасть їм можливість самостійно приймати рішення, пов’язані з порядком та умовами тримання засуджених, а також здійснення пробації.

«Крім цього, має бути оптимізована кількість діючих установ, впроваджена система якісних і законних послуг у сфері побутового забезпечення місць несвободи, реально покращений соціально-правовий статус персоналу», – підкреслив Гюндуз Мамедов.

Говорячи про роль органів прокуратури, заступник Генерального прокурора наголосив: «Спочатку ми маємо створити пілотну модель зовнішнього інспектування місць несвободи, зробити її апробацію, а вже потім відмовитися від нагляду прокуратури, щоб належним чином виконати перехідні положення Конституції України. Іншими словами – потрібно бачити, куди ми хочемо передати функцію нагляду».

Останні зміни до Конституції передбачають, що органи прокуратури мають втратити функцію нагляду в цій сфері після створення подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій – для зовнішнього (незалежного) та внутрішнього (відомчого) контролю.

Детальніше про шляхи реформування у матеріалі Гюндуза Мамедова  “Как сдвинуть с места реформу пенитенциарной системы”

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"