НОВИНИ

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

05.04.2024

РУБРИКАТОР

Заст. глави Нацполіції прийшов у суд захищати колег, підозрюваних у злочинах на Майдані, а суд відмовився обирати їм запобіжний захід

30.09.2017

Заступник голови Національної поліції Олександр Фацевич прийшов до Печерського районного суду Києва захищати підозрюваних у вчиненні злочинів на Майдані співробітників поліції.

Про це повідомляє кореспондент Громадського.

«Це гідні офіцери, які виконували після 2014 свої обов’язки. Їх визивали для надання свідчень у якості свідків, були обшуки у цих людей вдома, і вони продовжували нести службу. Три роки їх ніхто не чіпав», — заявив Фацевич.

За його словами, один з підозрюваних був старшим інспектором з особливих доручень відділу організації конвойної служби і охорони судів, другий – був начальником цього ж віддділу.

«Одного з них звинувачують, що він організовував видачу спецзасобів, які закуповувалися у Росії. Але старший інспектор з особливих доручень не може відповідати за видачу спецзасобів», — додав Фацевич.

«Ці працівники мені дуже потрібні, вони спеціалісти і вони не порушували закон. Я читав клопотання. Якщо я керівник і я бачив би, що вони до чогось причетні, я б тут не стояв зараз. Я їх безпосередній керівник, я прийшов їх підтримати», — заявив він.

Зазначимо, що суд  суддя Печерського районного суду Віталій Писанець не розглянув клопотання Генеральної прокуратури про обрання запобіжного заходу двом чинним працівникам Нацполіції та екс-працівнику МВС, яких підозрюють у вчиненні злочинів під час Євромайдану.

Про це повідомляє кореспондент Громадського.

Засідання щодо першого підозрюваного, екс-співробітника МВС, Сергія Поготова було призначене на 15:00, однак з того часу і досі, за словами секретаря судового засідання, суддя Писанець перебуває у нарадчій кімнаті по іншій справі.

«Судове засідання було призначене на 15:00. Близько 17:00 секретар судового засідання повідомив, що засідання щодо першого підозрюваного має відбутися у понеділок 2 жовтня о 12:00», — розповів прокурор департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Олександр Ковальчук.

«Як повідомив секретар, спершу — суддя не може вийти, потім — суддя перебуває у нарадчій кімнаті. Ми розуміємо, що стосовно інших двох підозрюваних теж не будуть розглядатися клопотання», — сказав він.

Прокурори повідомили, що оскільки судом не було обрано запобіжного заходу, у них немає підстав затримувати чи утримувати підозрюваних.

«Ні секретар, ні суддя нам досі не повідомили, чи відбудуться два інші судові засідання», — заявив Ковальчук.

За словами прокурорів, підозрювані можуть втекти, оскільки їм загрожує довічне позбавлення волі.

Прокуратура клопотала про запобіжний захід у вигляді тримання під вартою Сергію Поготову, який у часи Майдану обіймав посаду заступника начальника департаменту громадської безпеки МВС. На даний час не працює у правоохоронних органах.

За даними джерел Громадського, Поготова підозрюють у пособництві і перевищенні влади. Він нібито підготував рапорти про необхідність озброєння «беркутівців» та інших правоохоронців гранатами з Російської Федерації. Гранати з порушенням були ввезені, пізніше ними озброїли «Беркут» і вони застосовувалися проти мітингувальників з 18 лютого «беркутівцями» та іншими правоохоронцями. Крім того, його підозрюють у координації дій підрозділів беркут. У результаті, деякі учасники протестів загинули від цих гранат.

Також прокурори клопотали про такий самий запобіжний захід Ігору Бабічу, який наразі працює начальником департаменту превентивної діяльності Національної поліції, а на момент вчинення злочину був головним інспектором відділу організації служби конвойних підрозділів.

Його підозрюють у координації дій спецпідрозділів.

Третій підозрюваний — Анатолій Серединський. На час вчинення злочину обіймав посаду начальника відділу служби управління організації конвойних підрозділів департаменту громадської безпеки МВС.

Його підозрюють у координації дій спецпідрозділів та їх заохоченні. Він нібито видав премій на загальну суму у понад 30 мільйонів гривень.

Наголосимо, що захищати підозрюваних до суду прибув заступник голови Національної поліції Олександр Фацевич.

Джерело

 

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"