НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Закрита зустріч Ситника: стало відомо, до чиїх дзвінків ГПУ отримала доступ

04.09.2018

У справі можливого розголошення таємниці досудового розслідування директором НАБУ Артемом Ситником слідчі Генеральної прокуратури отримали доступ до дзвінків і листування головного редактора програми розслідувань «Схеми» Наталії Седлецької.

Про це повідомляє «Радіо Свобода», передає «Слово і Діло».

Своєю чергою «Радіо Свобода» обурена таким рішенням українського суду. На думку спікера «Радіо Свобода», ця ухвала є надмірною й грубо порушує міжнародні стандарти, а також не відповідає зобов’язанням України щодо захисту вільної преси.

«Це рішення створює несприятливу атмосферу для українських журналістів і має бути скасоване. Те, що запит охоплює тривалий період спілкування з телефону, який належить відомій українській журналістці, що успішно викриває високопосадову корупцію, викликає серйозне занепокоєння про справжні наміри тих, хто шукає інформацію», – сказала вона.

Крім того, адвокат «Радіо Свобода» Анатолій Попов також назвав це рішення суду надмірним.

«Цією ухвалою суд надав слідству доступ до значно більшої кількості приватної інформації журналіста, ніж це потрібно в конкретному розслідуванні. Зустріч, за даними слідства, відбулася в травні 2017 року, тоді як слідчі отримали доступ до приватної інформації журналістки протягом цілих 17 місяців, хоча такі широкі дані не мають значення для розслідування цього кримінального провадження. Це суттєве порушення. І ми підемо на відповідні дії», – заявив він.

За його словами, адвокати надішлють скаргу керівництву прокуратури про перевищення слідчим кордонів допустимого втручання в права особи на приватне життя й захист джерел інформації журналіста. Також вони подадуть скаргу до Вищої ради правосуддя на суддю Печерського районного суду міста Києва В’ячеслава Підпалого, який задовольнив клопотання слідчого.

Нагадаємо, ГПУ розслідує можливе розголошення Ситником таємниці досудового розслідування в справі про незаконне збагачення колишнього прокурора АТО Костянтина Кулика.

Раніше ЗМІ також повідомили, що ГПУ вже готує підозру директору НАБУ в цій справі.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"