НОВИНИ

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

07.05.2024

06.05.2024

03.05.2024

РУБРИКАТОР

Законне незаконне збагачення: у САП розповіли, кого врятував КС

28.02.2019

Спеціалізована антикорупційна прокуратура назвала 4 справи, фігуранти яких найбільше чекали на декриміналізацію статті про незаконного збагачення за рішенням Конституційного суду.

Про це відомство повідомляє у Facebook.

“Особливо “очікуваною” ця новина стала для чотирьох справ (стосовно колишнього прокурора сил АТО (Костянтина Кулика), судді з Луганської області (Руслана Юхимука), міністра інфраструктури (Володимира Омеляна) та голови Держаудитслужби (Лідії Гаврилової), обвинувальні акти в яких передано до суду протягом 2016-2019 років”, – йдеться в заяві.

У САП кажуть, що неконституційність статті про незаконне збагачення тягне за собою недопустимість всіх доказів, зібраних під час розслідування, передусім результатів негласних слідчих дій.

У трьох останніх справах, стосовно Юхимука, Омеляна та Гаврилової, прокурори САП змушені переглянути доказову базу та визначитись щодо можливості продовження доказування хоча б злочину, передбаченого ст.366-1 КК України (декларування недостовірної інформації), який є легким злочином і фактично не становить небезпеки для підозрюваних.

“Випереджаючи будь-які інсинуації – ситуація, коли внаслідок цієї “втрати” доказів незаконного збагачення банально не залишиться інструментів для доказування недостовірності декларування, є абсолютно ймовірною”, – наголошує прокуратура.

За її даними, доля четвертого кримінального провадження – стосовно колишнього прокурора сил АТО Кулика – зрозуміла вже зараз: йому інкримінувалось лише незаконне збагачення, тому від обвинувачення прокурор САП має відмовитись уже на наступному судовому засіданні.

Прокуратура нагадує, що визнана неконституційною стаття 368-2 Кримінального кодексу діяла рівно 3 роки і 10 місяців, і за цей час САП і НАБУ розпочато по ній розслідування у 106 кримінальних провадженнях, 4 з яких передано до суду для розгляду по суті з обвинувальним актом, ще 65 справ залишаються у провадженні, у тому числі у 2 уже повідомлено про підозру.

“Результатом його безумовного виконання (рішення КС) стане припинення кримінального переслідування усіх цих осіб у визначеній процесуальним законом формі – закриття детективами НАБУ справ, у яких про підозру повідомлено ще не було; закриття прокурорами САП справ стосовно підозрюваних, справи щодо яких ще не передано до суду; зміна або ж відмова від обвинувачення у справах, які вже в суді”, – скаржаться антикорупційні прокурори.

Нагадаємо:

26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.

Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.

За словами голови САП Назара Холодницького, тепер кримінальні справи за статтею про незаконне збагачення мають бути закриті постановою суду чи прокурора.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Підозри за цією статтею повідомили екс-виконувачу обов’язків голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану, міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, екс-чиновнику Генпрокуратури Дмитру Сусу, екс-військовому прокурору сил АТО Костянтину Кулику.

Крім того, справи про можливе незаконне збагачення відкриті стосовно лідера Радикальної партії Олега Ляшка, заступника голови СБУ Павла Демчини.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"