НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Зайнятися журналістами у справі Ситника доручали скандальному Демчині

04.10.2018

Генеральна прокуратура доручала Службі безпеки проводити оперативні дії стосовно журналістів, які зустрічались з директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником.

Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на адвокатів журналісток Наталії Седлецької та Катерини Бердинських і матеріали судових справ.

Седлецька та Бердинських є свідками у справі про розголошення держтаємниці Ситником.

За інформацією видання, 22 листопада 2017 року Генпрокуратура звернулась до першого заступника СБУ Павла Демчини із дорученням: зібрати персональну інформацію про журналісток, які, за версією слідства, були на “off-the-record” зустрічі з Ситником.

СБУ нібито попросили встановити особи шістьох співрозмовників очільника НАБУ, зокрема, їхні “ПІБ, індивідуальний податковий номер, серію та номер паспорта, адресу проживання, місце роботи, мобільні та інші контактні дані”.

Служба безпеки відповіла через 11 днів, припустивши, що зафіксовані на аудіозапису голоси належать Ситнику, Седлецькій, Бердинських та “іншим особам, яких ідентифікувати не видається можливим”.

“При цьому у відповіді працівників СБУ не вказано, яким способом були встановлені саме ці особи – і які саме оперативні заходи для цього проводились стосовно журналісток”, – зазначає видання.

Адвокат Седлецької Анатолій Попов вважає, що СБУ могла зібрати персональні дані журналісток тільки в результаті “оперативної розробки”. Він припускає, що за журналісткою велось спостереження.

“Вказане місце проживання – мабуть, слідкували, ідентифікаційний код – очевидно, може бути розповсюджений тільки через податкову інспекцію, номер телефону, яким вона користується, теж треба було з’ясовувати”, – каже захисник.

Адвокат Бердинських Людмила Опришко підкреслила, що СБУ мала лише здогадки, а не докази причетності журналісток до розмови з Ситником.

Захисники наполягають, що журналістки є лише свідками у справі, а тому такі слідчі дії, як доступ до телефонів, допити,  збір персональної інформації, є необґрунтованими.

16 листопада 2017 року стало відомо, що Генпрокуратура порушила кримінальне провадження проти директора НАБУ Артема Ситника через ймовірне розголошення даних слідства.

У вересні 2018 року стало відомо, що ГПУ почала перевіряти дзвінки журналістів, з якими Ситник обговорював матір дітей Кулика.

18 вересня Європейський суд із прав людини зобов’язав українську владу утриматися від доступу до будь-яких даних від мобільного оператора з телефону журналістки.

Заступник очільника СБУ Павло Демчина неодноразово був фігурантом журналістських розслідувань, в тому числі, програми “Схеми”, головним редактором якої є Наталія Седлецька.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"