НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

За які адмінпорушення суддю може покарати й ВРП

14.04.2017

Керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння та вчинення суддею деяких інших адміністративних правопорушень порочить звання судді і може стати предметом розгляду в дисциплінарній справі.

Про це в інтерв’ю газеті «Закон і Бізнес» розповіла секретар першої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя Алла Лесько, відповідаючи на запитання про те, чи можна вважати притягнення судді до адміністративної відповідальності фактом, що «підриває авторитет правосуддя».

Вона зауважила, що притягнення судді до адміністративної відповідальності є наслідком вчинення ним певних дій, які підлягають встановленню в межах провадження у справі про адмінправопорушення. І встановлені у такій справі факти мають бути оцінені дисциплінарним органом на предмет наявності чи відсутності дисциплінарного проступку: допущення поведінки, що порочить звання судді або підриває авторитет правосуддя.

Але сам по собі факт притягнення до адміністративної відповідальності, на думку А.Лесько, ще не є достатньою підставою для висновку про таку поведінку. Наприклад, якщо суддя не впорався з керуванням  чи зупинив або поставив автомобіль з порушенням ПДР.

«Якщо людина адекватно відреагувала на правомірні дії працівників поліції, сплатила штраф і, звичайно, в майбутньому буде уважнішою, так само не вважатиму, що такі дії містять ознаки дисциплінарного проступку та перешкоджатимуть подальшому перебуванню на посаді судді», – зауважила член ВРП.

Разом з тим, вона звернула увагу на положення Кодексу суддівської етики, що встановлює певні стандарти поведінки, які для судді є вищими, ніж для пересічного громадянина.  «Суддя як особа, котра вирішує питання про притягнення до адміністративної відповідальності осіб за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, вчинення насильства в сім’ї, жорстоке поводження з тваринами, не повинен сам допускати таких дій, – зазначила А.Лесько. – Тому, на мою думку, такі вчинки порочать звання судді та підривають авторитет правосуддя і можуть стати предметом розгляду в дисциплінарній справі».

Нагадаємо, нещодавно Печерський районний суд Києва наклав штраф у розмірі 10,2 тис. грн, а також позбавив права керування транспортними засобами на один рік суддю Шевченківського районного суду Києва Ірину Макаренко за керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"