НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

За відмову від хабара патрульні поліцейські отримують премію

15.04.2019

У випадку фіксації пропозиції чи давання хабара, реєстрації в ЄО і виклику слідчо-оперативної групи поліцейські можуть отримати премію у розмірі 1 000 гривень.

Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

За його словами із початку березня 2018 року було зафіксовано 350 фактів відмови патрульних від хабара.

“Тема на яку не дуже люблять говорити – це те, як дають хабарі!

Тему цю люблять уникати, адже чомусь суспільна мораль не те щоб виправдовує хабародавців, але якось так сором’язливо мовчить в таких випадках…

Але ж в будь-якій ситуації, де є більше однієї сторони, винні, як правило, всі сторони. Закон в принципі містить ту ж саму логіку – передбачається відповідальність і за отримання хабара (ст.368 ККУ) і за його давання (ст.369 ККУ).

Отже, і для боротьби з корупційними проявами потрібен вплив на обидві сторони.

Всім вже, напевне, відомо, що, з-поміж іншого, для боротьби з корупцією в наших рядах діють відділи моніторингу, які 24/7 наглядають, виявляють і реалізовують спільно з іншими службами і правоохоронними структурами матеріали, які напрацювали. І прикладів тому дуже багато і ми про кожен кажемо вголос. Більшість з цих випадків реалізовані або за нашої інформації або за нашої участі. Очищення наших рядів – це неспинний процес і він буде тривати завжди.

Але і проявів іншої сторони медалі – давання хабара, ми теж бачимо безліч.

В березні минулого року ми вирішили прослідкувати та проаналізувати тенденції і масштаби цього явища. А ще, запровадили практику преміювання патрульних поліцейських за неухильне виконання закону і стійкість перед корупційними спокусами.

З березня минулого року, з ініціативи начальника Департаменту патрульної поліції Євгенія Жукова та підтримки Голови Національної поліції Сергія Князєва, кожен патрульний поліцейський, який не просто відмовився від хабара, а офіційно зареєстрував цю подію, затримав особу, яка спробувала дати хабара і викликав слідчо-оперативну групу для подальшого оформлення і реалізації – отримує премію 1000 грн.

За цей час таких випадків було зафіксовано 350. Авжеж, їх було набагато більше…натяків, спроб, розмов. Не так просто зафіксувати це, ще й не спонукаючи особу до такої поведінки. Але 350 разів це було точно зафіксовано.

Чи буде обвинувальний вирок в кожній з цих справ – не думаю. Кримінальний процес у нас має свої нюанси, але частина цих справ вже в суді. І по них будуть засуджені, я впевнений.

Отже хотілося б, щоб кожен, кому спало на думку спробувати дати патрульному хабара, пам’ятав не тільки про відповідальність за Кримінальним кодексом України, а і про премію патрульному”, – каже Олексій Білошицький.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"