НОВИНИ

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

РУБРИКАТОР

За спробу підкупити поліцейського чоловіка посадили на 4 роки

04.09.2023

Вільнянський районний суд Запорізької області визнав чоловіка винним у наданні неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище (вирок від 31 серпня).На початку червня 2022 року поліція зупинила авто, в якому було виявлено шість зіп-пакетів із порошкоподібною речовиною, яка в подальшому виявилась психотропною речовиною обмеженим обігом.

Через тиждень водій прийшов у кабінет начальника відділення поліції і запропонував 40 тисяч гривень за повернення вилученої автівки і закриття кримінального провадження за ч.1 ст.309 КК щодо незаконного поводження із психотропними речовинами.

Наприкінці місяця чоловік приніс половину суми і, перебуваючи в кабінеті, поклав на стілець, на якому сидів. У цей момент у приміщення ввірвалися оперативні співробітники і, помітивши їх, відвідувач схопив гроші і поклав у свою барсетку.

У суді обвинувачений скоєння злочину не визнав і посилався на провокацію. Він розповів, що знайомий, імʼя якого він суду називати не хоче з метою безпеки, одного разу подзвнив йому і сказав що з ним хоче зустрітися начальник місцевої поліції. Посадовець начебто запропонував йому співпрацювати, а саме доповідати хто здійснює торгує наркотиками, на що він відмовився, кажучи, що не знає, а сам придбав наркотичні засоби через інтернет. Потім поліцейський запитав, в яку суму він оцінює свій автомобіль, на що він відповів 17 тисяч. Начальник поліції нібито сам сказав принести 20 тисяч гривень, обіцяючи, що за це віддадуть автомобіль і закриють кримінальну справу.

Обвинувачений залишив гроші у знайомого, який чекав на вулиці. Але поліцейський наполягав, щоб він віддав гроші особито, якщо хоче поїхати на власному автомобілі. Тому чоловік забрав гроші і приніс у кабінет.

Під час контролю за вчиненням злочину зафіксовано діалог, в якому обвинувачений нагадує про попередню домовленість «як тоді обсуждали», «забрати машину». З метою конспірації та уникнення відповідальності обвинувачений запропонував: «Давайте зробимо так: ви открийте машину я положу вам в машину… Давайте відійдемо…  Открийте двері я закину і все… якраз вийдем я отдам… Давайте будете десь отдихать, там підійдете і все щоб менше хтось бачив… Я условия не ставлю, давайте наберете коли будете свободні, я ж нікуди не дінуся… Скажете куда, я подскочу». Але поліцейський заперечив, що на вулицю не піде і гроші треба давати тут.

На відео видно, що зі словами «ну стрьомно мені» відвідувач дістав гроші і потім рукою показав на стілець, де їх поклав. «Ти хочеш забрать машину і телефон?»  уточнив поліцейський. «Ну да і по ділу щоб нічого не було»,  відповів співрозмовник. Далі двері до кабінету відчинилися і при появі оперативних співробітників чоловік швидко поклав гроші назад до своєї барсетки.

Суд не побачив ознак провокації, бо сама по собі комунікація між службовою особою та обвинуваченим не може бути провокацією. Будь-яких загроз прямих чи непрямих, які могли б заподіяти заподіяти шкоду обвинуваченому з боку службової особи суд не виявив.

Чоловіка засудили до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна.  Питання запобіжного заходу перед судом не ставилося.

Строк відбуття покарання буде рахуватися після приведення вироку до виконання і затримання обвинуваченого. Наразі він ще може оскражувати свій вирок.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"