НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

За наводкою судді Богомолової вбили трьох «азовців» — слідство

12.05.2023

Жовтневий райсуд міста Запоріжжя застосував до судді Лариси Богомолової запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи у вигляді застави. У слідства є дані, що внаслідок її дій росіяни вбили трьох військовослужбовців Окремого загону спецпризначення «Азов». Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на рішення Вищої ради правосуддя і ухвалу від 8 травня.Богомолова підозрюється у державній зраді. За версією слідства, її завербували російські спецслужби у перші дні повномасштабного вторгнення, коли вона перебувала у місті Бердянську Запорізької області і працювала суддею у міськрайонному суді.

В умовах окупації суддя начебто налагодила стійкий контакт із представником ФСБ РФ із позивним «Влад», отримувала та виконувала його завдання, в тому числі передаючи відомості про переміщення українських військових.

Наприкінці березня минулого року Богомолова, за даними СБУ, передала окупантам інформацію про переміщення трьох бійців окремого загону спецпризначення «Азов» з Маріуполя до району Мангуша.

СБУ опублікувала фрагменти розмов судді зі співробітником ФСБ із позивним «Влад».

Зокрема зафіксована фраза: «Услышала информацию, что три человека с Азова какими-то окольными путями вылезли из Мариуполя! Вы меня слышите? И будут пробираться сюда. Где-то там […] будут ехать сюда. Чтобы вы это имели ввиду! Это информация четкая и стопроцентная».

У рішенні ВРП про відсторонення Богомолової від посади судді зазначено, що після цієї розмови на початку квітня 2022 року росіяни розгорнули пошуки між селищами міського типу Мангушем і Ялтою Донецької області групи оборонців міста Маріуполя, до складу якої входили три військовослужбовці Окремого загону спецпризначення «Азов», знайшли та вбили цих військовослужбовців.

Богомолова нібито погодилася сформувати список проукраїнськи налаштованих суддів і спостерігала за тим, як її співробітники ставляться до окупантів і доповідала про настрої співрозмовнику з ФСБ РФ, також звітувала про вжиті нею заходи щодо формування позитивного ставлення працівників суду до РФ.

Крім того, вона збирала і передавала відомості про проросійськи налаштованих співробітників медичних закладів Бердянська і допомогла росіянам у формуванні штату підрозділу «министерства чрезвычайных ситуаций россии» на території міста. 25 березня 2022 року Богомолова у телефонній розмові передала «Владу» інформацію про особу, яку вона підібрала та з якою попередньо погодила можливість працювати у новоствореному органі «МЧС России» в окупованому Бердянську. У подальшому ця особа була прийнята на роботу.

У травні минулого року рішенням голови Верховного суду Богомолову відряджено до Полтавського районного суду Полтавської області. Суддя виїхала на підконтрольну Україні територію і в листопаді 2022-го її обрали головою суду в Полтаві.

Під час обрання запобіжного заходу в Богомолової було троє адвокатів, які заперечували проти клопотання про взяття під варту з підстав необґрунтованості підозри та недоведеності ризиків, а також, посилаючись на порушення вимог КПК при врученні повідомлення про підозру.

Судді загрожує 15 років позбавлення або довічно і з конфіскацією майна. У числі ризиків її поведінки — авторитет і звʼязки серед працівників суду, правоохоронних органів і представниками ФСБ РФ, завдяки яким підозрювана може знищити на спотворити докази, впливати на свідків, виїхати на тимчасово окуповану територію чи до Росії.

За рішенням суду, Богомолова перебуває в держустанові «Запорізький слідчий ізолятор».

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"