НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

За квотою суддів у Конституційному суді немає доброчесних кандидатів, стверджують активісти

30.10.2019

Центр протидії корупції, фундація DeJure та “Автомайдан” просять понад 200 делегатів З’їзду суддів України не голосувати за недоброчесних кандидатів до Конституційного Суду. 

Як повідомляє кореспондент видання ZMINA, 29 жовтня активісти пікетували конференц-хол готелю “Президент”, де голосуватимуть делегати, і роздавали їм листівки з інформацією про недоброчесних кандидатів.

Судова влада має обрати трьох суддів Конституційного Суду. Громадські організації наполягають, що З’їзду суддів нікого обирати, адже із 16 кандидатів 14 – недоброчесні.

Йдеться про таких суддів: Бабенко Костянтин Анатолійович, Беляневич Вадим Едуардович, Гєрцик Ростислав Валерійович, Грищук Оксана Вікторівна, Епель Оксана Володимирівна, Євграфова Єлизавета Павлівна, Короткевич Микола Євгенович, Коровайко Олександр Іванович, Огурцов Олексій Петрович, Прокопенко Олександр Борисович, Ситнік Олена Миколаївна, Тагієв Садіг Рза Огли, Філюк Петро Тодосьович, Цвіркун Юрій Іванович.

“Ми закликаємо суддів з усієї України проявити свою незалежність і не керуватися жодними вказівками від Офісу президента чи від голів судів та не голосувати за 14 кандидатів”, – закликала одна зі співорганізаторок акції протесту, експертка Центру протидії корупції Галина Чижик.

Активісти звинуватили голову Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду Богдана Львова у тому, що він організував погодження кандидатів до Конституційному Суді із Офісом президента.

Між Львовим, який заходив у конференц-хол, та активістами сталася коротка дискусія:

– Хіба судді не мають вільно визначатись і таємно голосувати за кандидатур? – запитала Ганна Чижик.

– Я вважаю, щоб вони зробили незалежний, але свідомий вибір, судді мають заслухати всю інформацію, зокрема й вашу (громадських організацій про недоброчесних кандидатів. – Ред.), та обговорити кожного кандидата. Але водночас суддя заходить у кімнату для голосування кожен окремо і ніхто його не супроводжує, – зауважив заступник голови Верховного Суду Богдан Львов, якого 2017 року ГРД визнала недоброчесним.

– Так і в “Л/ДНР”, – прокоментував уголос юрист “Автомайдану” Роман Маселко.

Активісти зауважують, що з конкурсу на ці посади вилучили тих кандидатів, щодо яких у громадськості не було даних про недоброчесність.

Галина Чижик наголосила, що до Конституційного Суду мають обиратися доброчесні судді.

“Я нагадаю, що свого часу цей орган допоміг узурпувати владу експрезиденту Віктору Януковичу. Він так само скасував ключовий закон, який через норму про незаконне збагачення допомагав боротися з корупцією серед владних еліт. Він може скасовувати прогресивні і вкрай необхідні закони. Не варто забувати, що рішення приймаються людьми, а якщо вони не схильні наражатися на ризик, є залежними і контрольованими, не можна очікувати від них, що вони діятимуть незалежно на посаді суддів Конституційного Суду”, – сказала вона.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"