НОВИНИ

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

05.04.2024

РУБРИКАТОР

За час роботи слідчі ДБР зареєстрували 400 проваджень щодо катувань з боку силовиків

28.01.2020

За останні півтора року Державне бюро розслідувань зареєструвало близько 400 проваджень щодо катувань з боку правоохоронців. 

Про це розповів експерт коаліції “Реанімаційний пакет реформ” Євген Крапивін.

За його словами, до створення ДБР розслідування таких фактів проводилося на базі прокуратури вкрай неефективно.

“Про неефективність розслідувань органів прокуратури казали не тільки українські фахівці, а й Європейський суд з прав людини. Ті службові злочини, задля розслідування яких створювалося ДБР (перевищення службових повноважень правоохоронцями, незаконні затримання, фальсифікація доказів тощо), – це були “мертві статті”. Фактично правоохоронці були безкарними – все завершувалося дисциплінарною відповідальністю”, – розповів Крапивін.

Статистика зареєстрованих ДБР злочинів, за словами експерта, показала, що кількість справ щодо катувань з боку правоохоронців зросла в 40 разів.

Нагадаємо, що офіційно ДБР розпочало свою роботу в листопаді минулого року. Згідно із законом, бюро має виявляти, розкривати й припиняти злочини, пов’язані з діяльністю організованих груп та злочинних організацій, розслідувати випадки катування та інших злочинів, пов’язаних із жорстоким, нелюдським або таким, що принижує гідність, поводженням або покаранням, вчиненим прокурорами, слідчими (детективами) Національного антикорупційного бюро, СБУ, органів внутрішніх справ та працівниками інших правоохоронних органів.

Лише в травні минулого року, коли Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт,  у відомстві з’явились оперативники. До того оперативно-розшукові дії в провадженнях ДБР проводили працівники інших правоохоронних органів.

У листопаді в Державному бюро розслідувань створили підрозділ з розслідування злочинів, скоєних під час масових протестів у 2013–2014 роках на Майдані. Однак, коли на посаду керівника відділу призначили Олександра Буряка, який був фігурантом гучної корупційної справи судді Вовка з Окружного адміністративного суду Києва, адвокати сімей Небесної сотні та родичі героїв Майдану закликали очільницю відомства Ірину Венедіктову скасувати рішення.

Згодом заступником директора Державного бюро розслідувань призначили Олександра Бабікова – колишнього працівника юридичної фірми Aver Lex, який відомий тим, що захищав експрезидента Віктора Януковича. Проти такого кроку також виступали активісти, однак їхні слова керівництво відомства назвало маніпуляціями.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"