НОВИНИ

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

З”явився законопроект щодо підготовки кадрів до Нацполіції та розширення поняття «поліцейський»

05.11.2019

Народні депутати від фракції «Слуга народу» (Бакумов О.С., Кінзбурська В.О., Одарченко А.М. та ін.) подали законопроект 2349 про внесення змін до Закону України «Про Національну поліцію» щодо вдосконалення діяльності закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання.

Як зазначають автори законопроекту, наразі у законодавстві, що регулює діяльність Нацполіції, наявні певні нормативні прогалини, які потребують термінової оптимізації положень чинного закону України про Національну поліцію в частині уточнення правового статусу постійного та перемінного складу ЗВО МВС, що має спеціальні звання поліцейських, чіткого визначення підстав та умов проходження ними служби, отримання спеціальних звань, особливостей фінансового та соціального забезпечення, оскільки такі особи частково обмежені у реалізації своїх прав з урахуванням особливостей служби в поліції, які визначені та гарантовані Конституцією України та чинним законодавством держави.

Зокрема, нардепи пропонують розширити поняття «поліцейський», зазначивши, що ним вважається також і особа, зарахована до закладу вищої освіти зі специфічними умовами навчання, що здійснює підготовку поліцейських на посаду курсанта, слухача денної форми навчання, або є відрядженим для проходження служби у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання.

Законопроектом виключається така підстава неможливості перебування в статусі поліцейського, як припинення кримінального провадження з нереабілітуючих підстав. Як причину такої зміни депутати привели те, що чинний КПКУ не містить поняття «реабілітуючих/нереабілітуючих» підстав та, відповідно, їх переліку, і це може штучним чином обмежувати права і свободи поліцейського.

Також народні депутати пропонують певні норми щодо затвердження Кабміном переліку посад, які можуть бути заміщені поліцейськими, та граничних спеціальних звань за цими посадами в державних органах, підприємствах, установах, організаціях. Затвердження переліку таких посад у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, покладається на МВС.

Анастасия Новикова

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"