НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

З 90 000 до 10 000 грн: Верховний суд зменшив суму компенсації активісту, арештованому за зйомку судового засідання

06.03.2021

Верховний суд зменшив до 10 тисяч гривень суму моральної шкоди активісту Максиму Корнієнку за неправомірне притягнення до адміністративної відповідальності та поміщення під адміністративний арешт. Про це «Судовий репортер» повідомив сам Корнієнко.

Наразі причини такого рішення активісту не відомі. Раніше суд першої інстанції присудив Корнієнку 90 тисяч гривень відшкодування за рахунок держави. Апеляційний суд підтвердив це рішення.

14 листопада 2016 року харків’янин Максим Корнієнко проводив відеозйомку з мобільного телефону відкритого судового засідання під головуванням судді Вовчанського райсуду Харківської області Ірини Уханьової І.С., яка висловила вимогу не знімати. Почувши прохання обґрунтувати заборону, суддя оголосила перерву і запросила в зал працівників поліції, які на її вимогу і без з’ясування обставин вивели громадянина з залу.

Чоловіка доставили до відділку поліції і склали адмінпротокол, про злісну непокору працівникам поліції. Того ж дня та сама суддя Уханьова розглянула протокол і призначила порушнику 15 діб адміністративного арешту. Через 9 діб арешту Корнінка звільнили, бо апеляційний суд повернув протокол поліції на дооформлення. Пізніше вже інший суд та інша суддя закрили справу за відсутністю складу адмінправопорушення.

Відповідно до ч. 3 ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, встановлених законом. У відкритому судовому засіданні мають право бути присутніми будь-які особи. Суд вмотивованим рішення може видалити особу з залу за дії, що свідчать про неповагу до суду або учасників процесу. Але суддя Уханьова не приймала рішення про видалення кого-небудь з залу.

За ч.4 ст.11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», присутні в залі судового засідання особи і представники ЗМІ можуть проводити фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених законом.

Відтак особа мала право бути присутньою у судовому засіданні і знімати відео.

Щодо судді Уханьової, то спочатку її пропонувала взагалі звільнити. Але згодом Вища рада правосуддя змінила рішення на відсторонення від роботи на 6 місяців з тимчасовим позбавленням доплат і направленням до Національної школи суддів для підвищення кваліфікації з курсу суддівської етики.

11 червня 2020 судді Уханьовій повідомили про підозру в постановленні неправосудного рішення при арешті Корнієнка. Але того ж дня Конституційний суд визнав статтю 375 ККУ неконституційною. Це рішення набирає чинності за шість місяців з дня його ухвалення, тобто 11 грудня. За цей час Верховна рада мала ухвалити нову редакцію статті, але не зробила цього.

В кінці минулого року справу проти Уханьової передали до Чутівського райсуду Полтавської області. Наразі там стадія підготовчого засідання і, ймовірно, найближчим часом справу закриють, бо стаття обвинувачення втратила чинність.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"