НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

ЄСПЛ визнав ліквідацію “Верховного суду України” незаконною: судді отримують по 5000 євро компенсації

29.07.2021

Європейський суд з прав людини дійшов висновку, що ліквідація Верховного суду України під час судової реформи була незаконною. Так, примушення суддів ВСУ ще раз доводити свою професійну придатність “серйозно підірвало правову визначеність і передбачуваність конституційних принципів незалежності судових органів”.

Такі рішення прийняли у справі № 11423/19 “Гуменюк та інші проти України”.

В ході судової реформи у 2016 парламент вніс зміни до Конституції та перейменував “Верховний Суд України” на “Верховний Суд”. До нового суду провели конкурс, участь у якому на загальних підставах могли брати “старі” судді.

Однак, як пояснювали фахівці Фундації DEJURE, ліквідація не завершилась через оскарження у суді, а тому фактично залишилось дві окремі юридичні особи: “Верховний Суд” та “Верховний Суд України”. В останньому залишились працювати 9 суддів, які відмовилися йти у відставку чи брати участь у вищезгаданому конкурсі.

Минулого року Конституційний суд визнав незаконною ліквідацію ВСУ та положення про менші суми довічного грошового утримання для суддів у відставці, які не пройшли кваліфікаційне оцінювання. Водночас він відмовився визнати формування нового ВС неконституційним, а тому його рішення залишились обов’язковими.

ЄСПЛ погодився з думкою, що перейменування органу не могло відбутись без переведення старих суддів на нові посади.

Необхідність участі в конкурсі, зокрема, вибір експертів, і відсутність інституційних і процесуальних гарантій судді ЄСПЛ назвали такими, що не узгоджуються з принципом незмінності суддів. Він є ключовим елементом для підтримки незалежності всієї системи і суспільної довіри до неї.

ЄСПЛ констатував порушення статті 6 Конвенції щодо права на справедливий суд, а також статті 8 щодо права на повагу до приватного і сімейного життя в частині незаконного втручання у виконання суддями ВСУ своїх обов’язків. Тепер Україна має виплатити 8 суддям ВСУ, які подали скаргу, по 5000 євро компенсації моральної шкоди.

Нагадаємо, що у нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"