НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

ЄСПЛ підтвердив право журналістки не розкривати джерело інформації

10.10.2020

Швейцарські правоохоронні та судові органи вимагали від журналістки Ніни Джекер надати конфіденційну інформацію про героя її репортажу – наркодилера. Європейський суд з прав людини визнав: такі дії порушують статтю 10 Європейської конвенції з прав людини про свободу вираження поглядів.

«Це право включає свободу дотримуватися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів», – йдеться в Конвенції.

Швейцарська журналістка Ніна Джекер у 2012 році опублікувала в газеті Basler Zeitung статтю під назвою «Відвідування дилера», у якій описала свій візит додому до наркоторговця. Герой її публікації продавав канабіс та гашиш протягом десяти років. Його прибутки становили близько 12 тисяч швейцарський франків щорічно. Стаття зацікавила правоохоронців: прокуратура почала кримінальне розслідування. Від пані Джекер вимагали свідчень, але вона відмовилася, посилаючись на своє право не розкривати джерело інформації. Дійшло до суду.

У 2013 році суд кантону дозволив пані Джекер не розголошувати інформацію про героя публікації. Прокурор оскаржив це рішення. У 2014 році Федеральний верховний суд встановив, що пані Джекер не може скористатися правом відмовитись від свідчень, адже торгівля наркотиками є тяжким злочином, а її показання – це єдиний спосіб встановлення особи винного.

Судді ЄСПЛ зазначили, що стаття Ніни Джекер викликає значний суспільний інтерес: адже в ній йдеться про те, що дилер працював протягом багатьох років, не помічений поліцією. Розкриття інформації про нього мало б згубний вплив на газету – в майбутньому журналісти би просто втратили потенційні джерела інформації. «Таким чином, беручи до уваги важливість захисту журналістських джерел для свободи преси в демократичному суспільстві, вимога до журналіста розкривати своє джерело не може бути сумісною зі статтею 10 Конвенції, якщо це не обґрунтовується вищою вимогою в інтересах суспільства», – йдеться у пресрелізі ЄСПЛ.


В Україні правоохоронні органи час від часу також вимагають від журналістів розкриття інформантів. Так, наприкінці серпня видання «Детектор-Медіа» повідомляло про те, що Служба безпеки України звернулася до журналістки Любові Величко з проханням розкрити джерела інтерв’ю щодо української спецоперації із затримання бойовиків приватної військової компанії «Вагнер».

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"