НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Як уберегтись під час служби від COVID-19? Для поліцейських підготували посібник

19.01.2021

Поліцейські, як лікарі та вчителі — одна з груп підвищеного ризику інфікування. Вони часто контактують із людьми, які є потенційно хворими на різноманітні вірусні та інфекційні захворювання: ВІЛ, гепатит, туберкульоз. В минулому році перелік доповнив і коронавірус. Щоб уберегти правоохоронців від зараження подібними хворобами і не допустити їх подальшого поширення був розроблений посібник “Інфекційні хвороби та ризики для роботи поліцейського”.

В ньому описані найнебезпечніші і найбільш поширені інфекції, з якими стикаються поліцейські на службі, і дані найкращі українські та міжнародні рекомендації, як знизити ризик зараження. Заходи профілактики прописані в кожній конкретній ситуації: під час масових акцій, перевірки документів, обшуку, конвоювання підозрюваного в підрозділ, допиту і так далі. Окремим пунктом є рекомендації для адміністрації підрозділів поліції щодо запобігання поширенню COVID-19 та інших інфекційних хвороб.

“Пандемія коронавірусу SARS-CoV-2 у світі зумовила рішучі дії урядів країн щодо запровадження заходів стримування темпів розповсюдження хвороби та пошуку дієвих ліків. Одними із заходів, які покликані розірвати ланцюг захворюваності, є карантинні обмеження (покликані мінімізувати контакти між людьми та, за можливості, запровадити дистанційний вид роботи). За таких обставин, окрім загальних обов’язків — забезпечувати охорону прав і свобод людини, протидію злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку, на поліцейських покладена особлива відповідальність — забезпечувати виконання громадянами карантинних обмежень. Проте поліцейські повинні дбати і про власне здоров’я, зокрема убезпечувати самих себе від інфекційних хвороб”, – зазначає один з відповідальних за випуск посібнику, начальник Управління дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко.

Руслан Горяченко

Посібник створений Управлінням дотримання прав людини Національної поліції України спільно з Української фундацією правової допомоги, Експертним центром з прав людини та експертами у галузі громадського здоров’я за експертної та фінансової підтримки програми “Права людини та правосуддя” Міжнародного фонду “Відродження.

Серед його авторів – експерт у галузі громадського здоров’я, лікар-епідеміолог Володимир Курпіта, заступник начальника Управління правового забезпечення та міжнародного співробітництва Департаменту патрульної поліції Андрій Кисіль, координаторка програм Української фундації правової допомоги Катерина Єрошенко та фахівці Експертного центру з прав людини – керівник програми “Права людини в місцях несвободи” Віктор Чупров, та юристка, експертка програми “Безпека громад” Анастасія Апетик. Відповідальними за випуск є начальник Управління дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко, менеджерка програми “Права людини та правосуддя” Міжнародного фонду “Відродження” Василина Яворська, директор Української фундації правової допомоги Микола Сіома.

Завантажити посібник 

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"