НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Як і скільки зарплати отримуватиме поліцейський за версією парламентарів

10.01.2022

У парламенті намагаються владнати питання зарплати поліцейських: є два альтернативних варіанти.Відлуння численних скандалів із заробітною платою поліцейських докотилося до Верховної Ради. Нардепи вирішили перехопити ініціативу з вирішенням проблеми у МВС та Кабміну та оперативно внесли цілих два законопроекти, які, на їх думку, допоможуть зняти напругу.

Автором основного законопроекту  «Про внесення змін до статті 94 Закону України «Про Національну поліцію» щодо збільшення грошового забезпечення поліцейських» № 6506 від 05.01.2022 є нардеп Григорій Мамка.

Законопроектом пропонується викласти у новій редакції статтю 94 Закону України «Про Національну поліцію», яка  регулює питання грошового забезпечення поліцейських.

Зокрема, пропонується встановити, що заробітна плата поліцейських складається з:

1) посадового окладу;

2) доплати за вислугу років;

3) доплати за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці;

4) доплата за інтенсивність та умови служби;

5) доплати за спеціальне звання;

6) доплати за науковий ступінь.

7) премії (розмір якої у разі її встановлення не може перевищувати 30 відсотків посадового окладу).

Розмір премії не може перевищувати 30 відсотків посадового окладу поліцейського.

Також, законопроектом пропонується визначити і, що посадовий оклад поліцейського фіксується до розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року. Це зроблено за аналогією із статтею 20 Закону України «Про Державне бюро розслідувань».

Посадові оклади поліцейських апарату Національної поліції та Головного управління Національної поліції у місті Києві встановлюються з коефіцієнтом 1,2.

Посадові оклади поліцейських, які проходять стажування, встановлюються з понижувальним коефіцієнтом 1,5.

Крім того, пропонується зафіксувати, що посадовий оклад курсанта закладу вищої освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, встановлюється Кабінетом Міністрів України, але не нижче розміру одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Більш того, посадові оклади курсантів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, збільшуються на тарифний коефіцієнт у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

Також, поліцейським виплачується:

–  щомісячна доплата за вислугу років у розмірі:

за наявності стажу роботи до 5 років – 10 відсотків,

більше 5 років – 15 відсотків,

більше 10 років – 20 відсотків,

більше 15 років – 25 відсотків,

більше 20 років – 30 відсотків,

більше 25 років – 35 відсотків,

більше 30 років – 40 відсотків,

більше 35 років – 45 відсотків посадового окладу.

– щомісячна доплата за науковий ступінь доктора філософії (кандидата наук) або доктора наук з відповідної спеціальності у розмірі відповідно 15 і 20 відсотків посадового окладу.

– щомісячна доплата за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці, у розмірі залежно від ступеня секретності інформації: відомості та їх носії, що мають ступінь секретності “особливої важливості” або “цілком таємно”, – 10 відсотків посадового окладу; відомості та їх носії, що мають ступінь секретності “таємно”, – 5 відсотків посадового окладу.

Доплати за спеціальне звання та почесне звання, інтенсивність та умови служби здійснюються в порядку і розмірах, визначених Кабінетом Міністрів України.

Але «Слуги народу» внесли альтернативний законопроект 6506-1 від 06.01.2022 про внесення змін до статті 94 Закону України “Про Національну поліцію” щодо осучаснення розміру грошового забезпечення поліцейських.

Згідно з ним складовими грошового забезпечення поліцейського є: посадовий оклад, щомісячна надбавка за вислугу років (строк служби), доплати за спеціальне звання, за роботу, що передбачає доступ до державної таємниці, за науковий ступінь та/або вчене звання та премії.

Посадовий оклад поліцейських не може становити менше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року, крім курсантів (слухачів) вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських.

Якщо ухвалять цей варіант законопроекту, то він набере чинності аж через сто вісімдесят днів після дня його опублікування.

Депутати звертають увагу, що сьогодні частиною 5 ст. 94 Закону  “Про Національну поліцію” передбачено, що грошове забезпечення поліцейських індексується відповідно до закону, але при цьому фактичної індексації не відбувається.

Тобто, Закон не містить мінімальних гарантій грошового забезпечення поліцейських, що призводить до незадовільного рівня оплати праці працівників поліції та відтоку професійних кадрів.

Раніше Ігор Клименко розповів, кому з поліцейських першочергово підвищать зарплату і чому їх залишать без премії.

Сергей Студенников

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"