НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

У Маріупольському виправному центрі порушують права засуджених

18.05.2017

11 травня 2017 року працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з представником громадськості здійснили візит до Маріупольського виправного центру (№ 138). Учасники моніторингу мали можливість особисто спілкуватися із засудженими, безперешкодно оглянули житлові, побутові та виробничі приміщення, а також ознайомилися із документацією установи.

Під час ознайомлення з умовами тримання засуджених у виправному центрі монітори виявили низку недоліків. Так, норми житлової площі на одного засудженого не відповідають встановленим мінімальним стандартам для такого типу установ, у кімнатах гуртожитку, де мешкають в’язні, недостатньо природного та штучного освітлення, а також бракує свіжого повітря. На інформаційних стендах відсутня інформація про порядок оскарження дій працівників установи, про перелік інстанцій, до яких можна звернутися для захисту та поновлення своїх прав, а також номери «телефонів довіри».

На час відвідання дільниці карантину, діагностики і розподілу були присутні новоприбулі в’язні, серед яких було виявлено двох засуджених, які виконують функціональні обов’язки днювальних, проте до штату установи як господарська обслуга вони не зараховані.

Також учасники моніторингового візиту зазначили, що у приміщеннях дисциплінарного ізолятора недостатньо природного та штучного освітлення. Через відсутність припливно-витяжної вентиляції в камерах відчувається надмірна вологість та бракує свіжого повітря. Зазначені приміщення не обладнані бачками з питною водою.

При відвіданні їдальні встановлено, що у раціоні засуджених взагалі відсутні свіжі овочі та риба. Працівники їдальні проходили медичне обстеження ще у 2015 році, що є грубим порушенням санітарних норм і правил.

За результатами моніторингу до Міністерства юстиції України буде направлено звіт із зазначенням виявлених порушень та рекомендацій щодо їх усунення.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"