НОВИНИ

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

РУБРИКАТОР

Виявлені порушення прав людини в Бучанські виправні колонії на Київщині

06.04.2018

Моніторингова група під керівництвом представника Уповноваженого з питань реалізації національного превентивного механізму В’ячеслава Петльованого 03 квітня 2018 року відвідала Державну установу “Бучанська виправна колонія (№ 85)”, що знаходиться в Київській області. Візит громадських моніторів відбувся з метою попередження катувань та неналежного поводження із в’язнями.

В ході моніторингу його учасники ознайомилися з умовами тримання засуджених, провели із ними конфіденційні бесіди, а також вивчили стан усунення недоліків, виявлених за результатами попереднього візиту в грудні 2017 року в рамках реалізації національного превентивного механізму проти катувань.

Після попереднього візиту адміністрацією установи було демонтовано непередбачену законодавством металеву клітку, яка використовувалася для тимчасового тримання порушників дисципліни. Зі слів в’язнів, останнім часом в колонії почали постійно подавати електроенергію до гуртожитків, в яких проживають засуджені. Хоча у попередні роки електроенергія подавалася лише у вечірні години за графіком. Крім цього, керівництвом установи розпочато ремонтні роботи у дисциплінарному ізоляторі.

Особливе занепокоєння учасників візиту викликало питання надання медичної допомоги засудженим. При вказаній установі функціонує лікарняний заклад, в якому отримують лікування засуджені і з інших установ. В самому закладі значна кількість посад лікарів залишається неукомплектованою, що обумовлює вкрай незадовільний рівень організації лікувально-профілактичної роботи. Лікування хворих засуджених терапевтичного профілю здійснює лікар-невролог. Унаслідок чого мають місце факти, коли встановлені лікарем діагнози не відповідають результатам діагностичного дослідження.

В одній із камер дисциплінарного ізолятора учасниками моніторингової групи виявлено засудженого, який скаржився на погане самопочуття, високу температуру та неможливість протягом двох діб викликати лікаря. На вимогу моніторів дану особу було оглянуто медиками та переведено до стаціонару.

В колонії з 1 квітня відключено опалення, унаслідок чого в камерах зазначеного ізолятора було холодно, а засуджені перебували в них у теплому одязі.

В установі залишаються неналежними умови проживання засуджених. У будівлі одного із житлових приміщень, в якому проживає близько 160 осіб, протікає крівля, система каналізації перебуває у занедбаному стані, у зв’язку із чим стіни всередині приміщення просочені вологою. При цьому, у вказаних приміщеннях спостерігалося перенаселення та недотримання норми жилої площі, яка на даний час визначена на рівні не менше 4 мна одного засудженого. В одній кімнаті загальною площею 85 м2 проживало 26 в’язнів.

Також під час візиту виявлено і інші недоліки, характерні для установ Державної кримінально-виконавчої служби України, – порушення права на приватність, відсутність доступу до питної води, незабезпечення працевлаштованих на виробництві засуджених індивідуальними засобами захисту.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"