НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Вищий антикорупційний суд визнав голову міськрайонного суду винним у недостовірному декларуванні

08.02.2024

Вищий антикорупційний суд визнав голову Васильківського міськрайонного суду Київської області Максима Ковбеля винним у недостовірному декларуванні (вирок 5 лютого).У щорічну декларацію за 2020 рік суддя не вніс квартиру вартістю понад 4,5 млн грн, а також два машиномісця, загалом приховавши майна на 5 мільйонів гривень.

Йдеться про трикімнатні апартаменти площею 142 кв.м. у ЖК «Ізумрудний» в Соломʼянському районі Києва, власницею яких була теща Ковбеля.

Сам суддя винним себе не визнав і заявив, що НАБУ його переслідувало і незаконно проводило щодо нього негласні слідчі розшукові дії.

За яких обставин теща  купила в Києві квартиру в грудні 2019-го та як нею користувалась, судді, начебто, не відомо. Сам він у 2020 році він проживав у різних місцях, зокрема за місцем реєстрації, у свого батька, перебував у лікарні, або разом із дитиною, яка певний період проживала у тій самій квартирі тещі. Члени його сімʼї у 2020 році під час пандемії COVID, проживали також у місті Тернополі.

В розʼяснень НАЗК, які були чинними на момент заповнення  декларації за 2020 рік, відомості про майно вказуються, якщо декларант або члени його сімʼї користувалися ним не менше 183 днів протягом звітного року послідовно або сукупно. Суддя Ковбель заперечував, що час його перебування у тещиній кварирі складав 183 дні. Комунальні послуги за це помешкання він сплачував, нібито, під приводом піклування про родину.

85 % від всіх телефонних зʼєднань тещі судді реєструвалися у місті Тернополі, а в Києві номер власниці квартири фіксувалися лише протягом 27 днів. І більшість цього часу телефон діяв у зоні дії базової телекомунікаційної станції біля Центральної районної поліклініки Соломʼянського району. Тільки 5 днів номер мобільного телефону жінки перебував в зоні дії базової телекомунікаційної станції, неподалік квартири в Києві.

Протягом 2020 року суддя щомісяця сплачував оренду машиномісця в ЖК. Автомобіль судді 248 днів фіксувався біля будинку камерами відеоспостереження увечері або вночі, а потім зранку наступного дня, авто дружини — 178 днів.

Ковбель стверджував, що відслідковування їх із дружиною машин було незаконним втручанням в особисте життя, без дозволу на НСРД.

Але насправді детективи НАБУ скористалися відеозаписами із системи HikCentral Master («Безпечне Місто»). Ця система відеоспостереження міста Києва використовується в інтересах територіальної громади міста Києва з метою створення безпечного середовища. Обʼєктами відеоспостереження в місті є майдани, площі, бульвари, проспекти; вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки; тротуари; набережні; автомобільні стоянки та майданчики для паркування транспортних засобів тощо. Таке відеоспостереження здійснюється із дотриманням права на повагу до особистого життя.

За своїм призначенням ця система є відкритою, за її допомогою фіксуються усі без виключення подій та об`єктів, які перебувають у діапазоні камер і зібрані відомості використовуються за необхідністю у різних сферах діяльності як органів влади, місцевого самоврядування, так і правоохоронних органів.

Відповідно до характеристики, виданої за місцем роботи, суддя Ковбель характеризується позитивно, має загальний стаж роботи в галузі права — понад 19 років. У 2015-му захистив кандидатську дисертацію, та здобув науковий ступінь кандидата юридичних наук.

ВАКС визнав суддю винним у недотостовірному декларуванні і присудив 44 тисячі гривень штрафу із забороною на 1 рік обіймати посади, повʼязані зі здійсненням функцій представника влади в органах судової влади.

Водночас із моменту скоєння кримінального проступку минуло два роки і строки давності притягнення до кримінальної відповідальності на час постановлення вироку сплинули.

Тому суддю визнали винним, але у звʼязку із закінченням строків давності звільнили від покарання. На сьогодні Ковбель продовжує працювати і ухвалює судові рішення.

У 2022 році Вищий антикорупційний застосував до Ковбеля цивільну конфіскацію і постановив стягнути в дохід держави суму коштів, використаних на придбання цієї квартири.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"