НОВИНИ

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Вища рада правосуддя вирішила звільнити суддю Кириченко, яка ухвалила “свавільний” вердикт

16.06.2018

Перша Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя 16 листопада вирішила звільнити суддю Дарницького райсуду Києва Наталію Кириченко.

25 січня 2014 року суддя заарештувала на два місяці мешканця Києва, учасника масових акцій протесту в 2013-2014 роках, Дениса Рубцова, якого разом з іншими особами було затримано 23 січня того ж року біля лікарні номер 17 (район вулиці Щорса та Лаборатарного провулка в Києві ).

При затриманні Дениса Рубцова побили міліціонери. Медики констатували у нього струс головного мозку, черепно-мозкову травму і численні забої. За версією тодішньої міліції, він сам напав на співробітників міліції, які вирішили зупинити його протиправні дії. За версією активістів “Автомайдану”, учасником якого був Денис Рубцов, група активістів руху потрапила в засідку, навмисне влаштовану співробітниками міліції для розправи над активістами.

7 лютого 2014 року запобіжний захід Денису Рубцову було змінено Шевченківським райсудом столиці на нічний домашній арешт. Як зазначив доповідач у дисциплінарній справі судді Наталії Кириченко Володимир Комков, рішення судді було “свавільним” і містить численні процесуальні порушення. Зокрема, суддя не звернула уваги на важкий фізичний стан затриманого, не врахувала пом’якшувальних обставин, не врахувала, що Денис Рубцов цілком міг перебувати під альтернативним запобіжним заходом. Також клопотання слідства не було належним чином мотивоване. При цьому, як зазначив Володимир Комков, терміни для притягнення Наталії Кириченко до відповідальності ще не минули, оскільки після подій Майдану суддя 210 днів перебувала у відпустці і 144 дні була тимчасово непрацездатною. Самої Наталії Кириченко сьогодні не було. Її адвокат Вадим Корнієнко заявив, що рішення судді досі фактично чинне.

Крім того, за словами адвоката, у Наталії Кириченко були підстави для арешту Дениса Рубцова, оскільки він разом з іншими активістами напав на співробітників міліції і завдав травм одному з них. Також він повідомив, що в суді Денис Рубцов не називав себе учасником акцій протесту. На завершення адвокат попросив закрити дисциплінарну справу судді, серед іншого й у зв’язку із закінченням терміну притягнення судді до відповідальності, який, на його думку, становить один рік, а не три, як вважає Рада правосуддя.

Зазначимо, що адвокат Вадим Корнієнко відомий тим, що раніше виграв у Вищому адміністративному суді України три справи щодо скасування рішень Вищої ради юстиції про звільнення суддів, за ухвалені ними під час Майдану рішення. Йому вдалося домогтися скасування рішень ВРЮ щодо суддів Дарницького райсуду Києва Сергія Пойди, Ірини Набудович і в першій справі Наталії Кириченко. Втім, у підсумку Перша Дисциплінарна палата ухвалила рішення притягнути Наталію Кириченко до дисциплінарної відповідальності у вигляді звільнення.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"