НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Виправдувальні вироки у справах про сепаратизм судді пояснюють поганою роботою прокурорів

16.08.2017

Безпричинні неявки у судові засідання, зловживання процесуальними правами, надсилання до суду обвинувальних актів, які не відповідають вимогам закону та з порушенням правил територіальної підсудності…

Саме так, на думку суддів Селидівського міського суду Донецької області, працівники прокуратури дестабілізують роботу суду у численних кримінальних провадженнях за статтями 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), 258-3 (Створення терористичної групи чи терористичної організації), 258-5 (Фінансування тероризму) Кримінального кодексу України. При цьому подані прокурорами апеляційні скарги на відповідні судові рішення у зазначених кримінальних провадженнях містять негативні висловлювання на адресу суддів та критичну оцінку ухвалених ними рішень.

Інформацію про факти тиску на суддів з боку працівників прокуратури Донецької області розглядали члени Вищої ради правосуддя під час останнього засідання, що відбулося 15 серпня, передає «Закон і Бізнес».

Поряд із цим, у деяких інтернет-ЗМІ з’явилася інформація про упередженість суддів Селидівського міського суду Донецької області під час розгляду кримінальних справ, звинувачення в пособництві сепаратизму та терористичній діяльності шляхом постановлення виправдувальних вироків щодо осіб, які обвинувачуються в тероризмі та сепаратизмі, а також образливі та принизливі висновки стосовно здійснення суддями цього суду правосуддя загалом.

Крім цього, судді міськсуду повідомили ВРП про вуличну акцію, що відбулася біля приміщення суду, під час якої лунали погрози та заяви про вжиття більш радикальних заходів у разі постановлення виправдувального вироку в одній з кримінальних справ.

На думку суддів, інтернет-публікація та події спровоковані окремими працівниками прокуратури Донецької області з метою уникнення відповідальності за несумлінне виконання своїх службових та процесуальних обов’язків, та є втручанням у діяльність суддів.

Доповідач у справі – член ВРП Андрій Овсієнко розповів, що керівником апарату Селидівського міського суду за фактом подій було подано заяву до відділення поліції, однак працівниками поліції складено висновок про відсутність ознак кримінального правопорушення у викладених у заяві фактах.

З метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя за результатами розгляду питання Вища рада правосуддя ухвалила рішення внести до Генеральної прокуратури України подання про притягнення до відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей за заявою керівника апарату суду.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"