НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Викривачам корупції на замітку: де і як отримати обіцяні 10% винагороди

23.01.2020

Викривачі дістали змогу надсилати повідомлення про ймовірні факти корупційних або пов’язаних із корупцією правопорушень. В Шостому апеляційному адміністративному суді нагадали умови отримання обіцяної винагороди у 10%.

Як повідомили в прес-службі суду, повідомлення про корупційні правопорушення вже приймаються за спеціальною телефонною лінією (+38 044-254-20-62). Також є захищена електронна поштова скринька, на яку можна направити такі повідомлення (anticor@6aa.court.gov.ua). Можна повідомити про такі порушення й шляхом заповнення спеціальних форм.

Причому, як уточнили в прес-службі, закон не обмежує викривачів у тому, аби направляти на ці адреси повідомлення, що стосуються тільки суддів чи працівників Шостого ААС. Це можна робити й стосовно будь-яких чиновників. Причому, як і передбачено законом «Про запобігання корупції», — анонімно.

Вимоги до анонімних повідомлень і порядок їх розгляду визначаються в ч.5 ст.53 цього акта. Зокрема, наведена в них інформація має стосуватися конкретної особи, містити фактичні дані, які можуть бути перевірені.

Розгляд повідомлень відбуватиметься відповідно до зазначеного закону та Порядку прийняття та розгляду в Шостому апеляційному адміністративному суді повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень закону «Про запобігання корупції».

Повідомлення підлягає перевірці у строк не більше ніж 15 днів від дня отримання. Якщо цього зробити неможливо, керівник відповідного органу або його заступник управі його продовжити до 30 днів. У Шостому ААС уже визначені працівники, які здійснюватимуть попередню перевірку повідомлень та в разі підтвердження викладеної в них інформації вживатимуть передбачених законом заходів.

Якщо ж інформація міститиме склад адміністративного або кримінального правопорушення, її направлятимуть за належністю до органів, уповноважених розслідувати такі факти.

Утім, якщо викривач захоже дізнатися про результати попередньої перевірки, то відповідну інформацію повинні надіслати в триденний строк із дня завершення роботи. Тобто потрібно надати якийсь канал зворотного зв’язку.

Також це необхідно зробити, якщо викривач розраховує на винагороду, передбачену в ст.53-7 закону. Адже вона становить 10% від вартості предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків.

Щоправда, виплатять гроші тільки після ухвалення обвинувального вироку й за умови, що розмір збитків чи хабара перевищує 5000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (нині це понад 10,5 млн грн.). Зауважимо, що в законі не уточнюється, чи повинен вирок набрати законної сили. Тобто вимагати сплати коштів можна відразу після його оприлюднення судом першої інстанції.

Водночас розмір винагороди не повинен перевищувати 3000 мінімальних заробітних плат, установлених на час скоєння злочину. Отже, якщо це сталося після 1.01.2020, то виплатять максимум 14,2 млн грн.

Олена Довідна

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"