НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Викритого у громадянстві рф главу ВККС Ігнатова звільнено з посади

28.03.2024

ВККС звільнила зі свого складу та позбавила посади очільника Романа Ігнатова, якого спецслужби викрили у наявності російського громадянства. Це ставить під сумнів моральне право цього органу визначати доброчесність інших суддів. Таке рішення ухвалене під час засідання Вищої кваліфікаційної комісії суддів у пленарному складі.Власне формальною підставою для цього стала заява Р.Ігнатова про звільнення за власним бажанням, яке, за його ж словами, «поступово формувалося і 25 березня знайшло свій вихід».  Також він запевнив, що при написанні заяви на нього не чинився жодний тиск.

Утім, як відомо, у грудні минулого року ВККС отримала листи від СЗР та СБУ про те, що Р.Ігнатов має російське громадянство. Згодом, у ВРП офіційно підтвердили надходження листа від слідчого ДБР, в якому, серед іншого, зазначено, що «під час спеціального оброблення інформації з відкритих джерел отримано відомості стосовно особи, чиї установчі дані співпадають з установчими даними громадянина України Ігнатова Р.М. про його російське громадянство.

На початку лютого ВККС заслухала звіт робочої групи, яка не змогла спростувати факт набуття громадянства рф очільником ВККС, пославшись на відсутність дипломатичних відносин з рф. Як вважають експерти, таке рішення ухвалене з метою, аби не визнавати помилки, якої припустилася конкурсна комісія з міжнародними експертами у складі, що здійснювали добір членів ВККС.

Водночас, сам факт подання Р.Ігнатовим заяви про звільнення та на тлі згаданого розслідування спецслужб дає підстави стверджувати, що реальною причиною такого кроку є виявлене російське громадянство.

Хоча в складі ВККС залишається ще один імовірний носій громадянства рф — Сергій Чумак. Він до 12.11.1996 навчався у Ростовському державному університеті і як його випускник  мав проходити практику, тож, вірогідно, був працевлаштований у правоохоронних органах чи органах юстиції рф. Адже пізніше під час працевлаштування в Україні не пред’явив трудову книжку, де ці факти могли бути відображені, після чого була заведена нова — вже в Україні.

До речі, у зв’язку зі звільненням Р.Ігнатова, який був одним із 8 представників суддівського корпусу в складі комісії,  може виникнути питання до повноважності самої комісії. Адже тепер долю суддівської кар’єру вирішуватиме орган, у складі якого судді становлять менше половини, що суперечить європейським рекомендаціям о незалежності судової влади.

Нагадаємо, що закон «Про судоустрій і статус суддів» вимагає, аби до складу комісії було призначено мінімум 8 суддів або суддів у відставці, аби дотриматися згаданої вимоги. Прямої вказівки на те, що порушення цього балансу тягне автоматичну втрату повноважності комісії закон не містить. Та, вочевидь, що таке питання буде порушуватися раз у раз тими, хто буде оскаржувати рішення ВККС. Аж доки своє слово не скаже Конституційний Суд.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"