НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

ВРП пробачила прокурору, який не задекларував орендованого житла

17.04.2019

Особливу увагу начальства викликав до себе представник державного обвинувачення. Квартири, які він орендував, ремонтні роботи, які він замовляв для державних будівель, — все перебуває під пильним оком керівництва.

Тричі Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів відкривала провадження проти прокурора Донецької області Олександра Лівочки. І щоразу закривала, не знайшовши підстав для накладення стягнення. Дві скарги із трьох на нього писав керівник генеральної інспекції ГПУ Володимир Уваров.

Першого разу він стверджував, що в деклараціях О.Лівочки за 2015—2016 роки  не відображені об’єкти нерухомості, якими він користувався. А також немає відомостей про місце проживання дружини.  Не сподобалося чиновнику й те, що прокурор два роки їздив на службовій машині, причому робив це не лише у робочі дні, а й у вихідні.

Щодо порушника відкрили дисциплінарне провадження, а через 1,5 місяця закрили через відсутність складу проступку. НАЗК дала пояснення щодо нерухомості: декларант зобов’язаний указувати лише те майно, яке є в

його розпорядженні в останній день звітного року, тобто 31 грудня. Прокурор пояснив, що за згодою власника квартири у м.Маріуполі проживав у одній з кімнат. Проте житло йому не належить і він його не орендує, а значить, підстав указувати його в декларації не було. Згодом він винайняв у Маріуполі іншу квартиру й хотів цю інформацію зазначити, але вона чомусь не збереглася. Прокурор двічі звертався до НАЗК, щоб повідомити про факт оренди. Але відповідей не отримав.

Користування службовим автомобілем у неробочий час також довести не змогли, і О.Лівочка вийшов сухим із води.

Через рік В.Уваров знову поскаржився. Цього разу причиною став ремонт приміщення. Прокуратура без тендерних торгів уклала договір з єдиним виконавцем на всі види ремонтних робіт, які були необхідні. Загалом на це витратили 1,5 млн грн.

Особа, з якою уклали договір, зареєструвалась як ФОП лише номінально, адже не займалася фінансово-господарською діяльністю, в будівлі Прокуратури Донецької області ніколи не була, будь-яких договорів, кошторисів чи актів виконаних робіт ніколи не підписувала. Цим займався бухгалтер.

У ГІ ГПУ вирішили, що договір про ремонт уклали з фіктивним підприємцем, отже, ремонт зробили з порушенням закону. А О.Лівочка очолював тендерний комітет, який уклав цю угоду.

Прокурор у своїх поясненнях зазначив, що ГІ ГПУ не має права проводити подібні перевірки, це обов’язки інших органів. Він стверджує, що провів 5 засідань тендерного комітету, на яких було прийнято рішення укласти договори з підприємцем, але дати цих засідань скаржник навмисне не вказує, оскільки вже минув термін притягнення до дисциплінарної відповідальності. За 2015—2017 роки з підприємцем уклали три договори — кожного року по одному. Ремонтні роботи виконані у повному обсязі та вчасно.

Провадження проти прокурора знову закрили. Але В.Уваров оскаржив до Вищої ради правосуддя закриття провадження за першою скаргою. Втім, і тут не поталанило, бо Рада не побачила підстав змінювати рішення КДКП. Тобто виходить, що прокурорам можна проживати в чужій квартирі без договору оренди й не декларувати факту безплатного користування нерухомістю.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"