НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Волинську журналістку тероризує колишній поліцейський. Нинішні бездіють

17.07.2017

Екс-поліцейський Володимир Сокол, який у Фейсбук має нік Ян Сміт, кілька тижнів писав образливі та принизливі дописи про луцьку журналістку та активістку Аріну Крапку, яка часто пише на теми ґендерної рівності, насильства в сім’ях, відстоює рівні можливості жінок і чоловіків у суспільстві.

Про це Аріна Крапка написала на своїй сторінці у Фейсбук.

“Починаючи з травня, він часто писав пости про мене, ображаючи та принижуючи. Також ці пости містили погрози. А все пов’язано із моєю професійною діяльністю та, звісно, поглядами”, – пише Крапка.

Зокрема, він використовував такі висловлювання: “ти феміністка. феміністки – то не люди” та “ти мій особистий м’ячик для биття і розваг”, адресуючи їх безпосередньо Аріні Крапці. А також обіцяв станцювати на її могилі “7:40”.

Журналістка 6 червня звернулася в Луцький відділ поліції із заявою про погрози з боку Володимира Сокола, відомого у Фейсбук як Ян Сміт. Але поліція не побачила складу злочину, і 12 липня Аріна отримала від поліції висновок про те, що її здоров’ю і життю нічого не загрожує.

“Звісно, відомостей в ЄРДР не внесли, а у висновку, який я сьогодні отримала, немає ніяких пояснень від вище вказаного громадянина. Як повідомив у коментарі мені ще тоді дільничний Мікшевський (тепер він слідчий), Ян Сміт відмовився давати будь-які пояснення”, – пише Крапка.

У висновку, фото якого наводить Крапка, чітко вказано:

“В ході проведення перевірки та при вивченні інформації із наданих Вами скриншотів соціальної мережі Фейсбук факти, які підтверджують вчинення злочину або правопорушення особи із псевдонімом “Ян Сміт” або будь-яким чином становлять реальну загрозу життю і здоров’ю відсутні”.

“А “не під запис” в поліції сказали, що це не погрози, а я йому просто неприємна”, – додає журналістка.

Але, за її словами, вона вміє розмежовувати реальність погроз і нереальність.

“Якщо це пишуть умовно боти, то це одне. Якщо систематично про мене згадують і обіцяють станцювати сім сорок на могилі, то це зовсім інше. Напевно, в поліції забули, що їх основне завдання запобігти злочину, а не чекати, коли він трапиться, а вже тоді шукати винних. І традиційно, в нашій системі безкарності, винних і не знаходять. Я знаю, що він – екс-працівник патрульної поліції і його звільнення було пов’язане із перевищенням службових повноважень”, – наголошує Аріна.

Їй також відомо, що чоловік служив в батальйоні “Азов”, і звідти про нього також не найкращі відгуки.

“Я не можу знати, чого чекати від людини. Як і мотивів його поведінки”, – обґрунтовує журналістка свої побоювання.

Вона також наголошує, що діятиме на свій захист виключно у правовому полі.

Нагадаємо, у листопаді 2016 року поліція відмовлялась приймати заяву про інтернет-шантаж у журналістки Центру інформації про права людини Антоніни Карташевої, яка під час навчання в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка проходить стажування в редакції сайту. Тоді невідомий вилучив з електронної пошти дівчини та її хлопця листи та особисті фото та погрожував розіслати всім друзям у соцмережі, якщо йому не заплатять 1000 гривень. Прибулі за викликом патрульні сказали, що можливості знайти порушника в них немає.

“Чому ти так переживаєш, що фотки всі побачать, це ж твоя можливість побудувати кар’єру”, – говорив журналістці поліцейський.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"