НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Водій, що напідпитку штовхався з двома патрульними, заплатить їм по 10 тисяч моральної компенсації

12.06.2021

Суворовський районний суд Одеси покарав чоловіка за опір працівникам поліції (вирок від 10 червня).

28 листопада 2020-го обвинувачений керував машиною напідпитку, створюючи аварійні ситуації. Патрульні помітили це і вирушили слідом, зупинивши авто.

На законну вимогу пред’явити документи водій став розмахувати руками і ногами, штовхати працівників поліції та хапати їх за формений одяг, висловлюватися на їх адресу нецензурною лайкою.

Потерпілі поліцейські заявили позови про відшкодування моральної шкоди – по 50 тисяч гривень кожному. Вони покази, що обвинувачений завдав їм фізичного болю і душевних страждань.

Один співробітник поліції скаржився, що тілесні ушкодження вплинули на ставлення до нього близьких, та власну самооцінку. Він, наприклад, отримав синець, що спотворювало його зовнішній вигляд. Крім того, виконував свої службові обов’язки у брудному одязі, який забруднився через обвинуваченого. Страждає також тому, що після нічних чергувань ще мусить з’являтися до суду для розгляду цієї справи. При обґрунтуванні розміру моральної шкоди потерпілі посилалися на те, що дії чоловіка підривають авторитет поліції в цілому.

Обвинувачений у суді все визнав, пояснив, що опирався патрульним, щоб уникнути відповідальності за нетверезе водіння. Одного з працівників поліції навіть хотів укусити. У скоєному розкаюється, стверджує, що такого більше ніколи не повториться. Але вважає розмір позовних вимог завищеним.

Суд доводи потерпілих про отримані тілесні ушкодження до уваги не взяв, адже зі слів потерпілих і прокурора експертиза цих ушкоджень не провадилася.

Однак суд погодився стягнути моральну шкоду, визнавши приниження честі та гідності, а також ділової репутації працівників поліції. Суд вирішив, що справедливою буде компенсація по 10 тисяч гривень для кожного потерпілого.

Суд зазначив, що потерпілі вступаючи на службу до органів поліції свідомо припускали подібні випадки і мали відповідні моральні якості щодо перебування у стресових ситуаціях, тому ці обставини значно зменшують глибину тих душевних страждань, яка впливає на розмір моральної шкоди.

Крім того, в якості покарання за опір працівникам поліції чоловіка оштрафували на 17 тисяч гривень. Ця сума стягується у дохід держави.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"