НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Військова прокуратура сфальсифікувала справу щодо секретаря суду, щоб виправдати даремні НСРД

26.11.2021

Колишнього секретаря Кам’янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області виправдали від звинувачень у корупції (вирок від 22 листопада).

За версією слідства, у березні 2018-го секретар суду отримав 1000 доларів за вплив на суддю. За цю винагороду суддю треба було переконати ухвалити найм’якіше рішення в адміністративній справі — щодо чоловіка, який зберігав при собі невелику дозу амфетаміну.

Секретар суду вину не визнав і пояснив, що із заявником його звели спільні знайомі, один із яких працівник правоохоронного органу. Далі обвинувачений розповідати відмовився.

Знайомими, які звели секретаря суду із заявником були заступник начальника управління боротьби з наркозлочинністю в Хмельницькій області ДБН НП України і лікар, якого судили за хабар в цьому ж суді. За збігом обставин, діти поліцейського лікувалися в цього лікаря.

Лікар підтвердив, що поліцейський спочатку познайомив його із секретарем, кажучи, що той міг би допомогти в його кримінальній справі. Але, не почувши нічого конкретного від секретар суду, він це спілкування припинив. Пізніше співробітник поліції попросив, щоб лікар познайомив із секретарем суду його начебто племінника, який мав проблеми з амфетаміном.

Із клопотання про отримання дозволу на проведення негласних розшукових заходів вбачається, що попередньо були дані нібито голова Кам’янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області і адвокат готуються до вчинення корупційного злочину. Йшлося про одержання хабара від лікаря, якого судять за неправомірну вигоду.

Але, всупереч очікуванням правоохоронців, у лікаря хабара ніхто не вимагав. Коли ж таки наміри не були реалізовані, а дія ухвали слідчого судді завершувалась, правоохоронні органи штучно створили новий привід, а саме звернення третьої особи до секертаря за допомогою в адміністративній справі про зберігання амфетаміну.

Суд розцінив показання заявника — зберігача амфетаміну — як неправдиві, що, на думку суду, свідчить про його участь у ролі агента правоохоронних органів, що фактично і було підтверджено матеріалами справи.

Зокрема, цей чоловік намагався переконати суд, що на прийомі у незнайомого лікаря раптом почав розповідати про факт його затримання працівниками поліції із наркотичною речовиною і попросив якось із цим допомогти саме в лікаря, який не має жодного відношення до правоохоронних органів. Але на досудовому слідстві цей свідок озвучив іншу версію, а саме, що розповів про проблему своєму знайомому і запитав, чи знає той когось із працівників суду для консультації.

У подальшому завник спілкувався саме з працівником суду, який за дивним збігом обставин вже перебував у розробці в межах оперативно-розшукової справи. За інших умов, заявник мав би звертатися до адвоката для отримання правової допомоги у справі, яка сама по собі є банальною з точки зору її складності.

З приводу зберігання амфетаміну заявника оштрафували аж на 340 гривень. Найсуворіше, що могло загрожувати чоловікові — громадські роботи або адміністративний арешт на строк до 15 діб. При цьому він, за версією обвинувачення, був готовий заплатити за вирішення питання аж 1000 доларів.

На запитання головуючого судді, чому він звернувся саме до військового прокурора Чернівецького гарнізону Західного регіону України, а не до місцевої поліції чи СБУ, і як йому було відомо про юрисдикцію свідок пояснив, що прочитав це в Інтернеті, а місцевим правоохоронним органам не довіряв, однак не зміг пояснити чому.

Докази, отримані шляхом підбурювання до вчинення злочину, не можуть бути покладені в основу обвинувачення та є недопустимими.

Суд колишнього секретаря суду виправдав, визнавши провокацію.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"